2022-03-28
宋皇臺站開左之後, 黎九龍城揾食真係方便好多, 今日行經li間”泰象館”茶餐廳, 睇menu好有泰國🇹🇭特色亦都有好多款港式茶餐廳名物食, 而且地方好新, 坐低食個lunch先.•葱油雞扒煎蛋飯Li度嘅lunch除左枱面menu選擇之外, 每日都有幾款唔同菜式揀. 話明食茶餐廳我地梗係食d好signature嘅😋, 首先要like嘅係碟飯份量十足, 雞扒上鋪滿好香嘅葱油, 雞肉煎得一d都唔乾夠哂juicy, 太陽蛋汁x葱油x鼓油送飯好味.•銀芽肉絲炒麵平時食肉C炒麵都預左會一碟油, 估唔到li碟炒麵竟然無油淋淋嘅情況出現, 而且味道啱啱好唔係坊間普遍重鹹味, 小鹽小油但同時keep到鑊氣同好味就係我杯茶🤤. 炒麵卜卜脆夠乾身👍, 個芡濃稠適中, 啖啖都有肉C芽菜韭菜蘑菇非常足料, 推介!•凍奶茶, 熱華田另一個亮點就係店家嘅凍飲係真正嘅大杯呀! 奶茶夠哂正宗港式茶餐廳味道, 而且好抵食, 人均50蚊都唔使呢👍.
凍奶茶, 熱華田
凍奶茶 熱華田