2021-03-15 1016 views
呢間係日本朋友介紹嘅,估唔到外表平平無奇,入到去好似入咗隨意門咁,睇到個過膠menu 同手寫餐牌,耳邊日文交談聲不絕於耳,頓時有種“返鄉下”feel。佢菜式種類好豐富,睇menu 都有排揀。佢話池魚當造所以叫咗個池魚刺身。我其實唔鍾意sashimi ,因為好怕海水味,有都淨係食拖羅同河豚,但呢個池魚刺身有魚味得來完全唔腥,連我呢啲非刺身愛好者都食唔停口。同埋佢賣得好快,好彩我哋叫咗最後一條。最最最令我驚喜係,佢起左啲肉出嚟,會將條魚骨擺去炸埋畀你食!勁香勁好味,配啤酒一流!佢啲嘢食賣相睇落好普通,好似啲日式家庭料理,冇乜味精,反而有種地道風味。牛腸唔腥,野菜鮮嫩香甜。見隔離枱日本人叫左串梅子雞咁我又跟單先,上面嘅紫蘇葉令成個味道昇華。雞皮餃子同炒麵都係水準之內,不過佢咁多菜式真係唔建議食太多澱粉質啦。葱拖羅卷都好有油脂味,唔似平時街外好多淡牟牟。綠茶燒酒同檸檬燒酒就一般啦,冇乜酒味。但總括而言佢個價錢同份量喺香港嘅居酒屋入面算係咁,加埋氣氛襯托,老世員工客人都係日本人,又會同你傾下計,係幾有人情味,真係會忘記呢度係香港,值得一再光臨。

佢菜式種類好豐富,睇menu 都有排揀。

葱拖羅卷都好有油脂味,唔似平時街外好多淡牟牟。