2023-03-14
行完山,比個藉口自己食番個甜品補充下體力😆 呢間小店四年前已經想食,不過一直都嫌佢唔就腳,所以無去。今次由菠蘿壩行過嚟。甜品選擇好多,睇到眼花瞭亂!! 🙉以我平時點餐嘅認知,餐牌上面圖片越大,就越係餐廳嘅皇牌,產品就越有信心保證🤣 所以今次我地點左頭三張圖。呢度碗糖水好大碗!! 😯餐廳唔係用飯碗裝,而係用麵碗裝🙊 真係可以當正餐咁食😆紅豆湯蓮子芋圓(凍) $32雙色芋圓、粒粒紅豆、有蓮心嘅蓮子,用料豐富,甜度適中;芋圓無蕃薯同芋頭香,但非常有咬口。豆腐雪泥芋圓 $32實物同圖片都幾大出入😅😅個人覺得紅豆湯稀得制,有點失望。落柯打前問職員咩係雪泥,佢表示係類似雪粑嘅雪糕,所以豆腐雪泥,濃豆香得嚟又唔會好奶味。宇治豆花芋園 $32呢碗食完真心飽😋 豆花好滑,少少甜;宇治雪糕好茶味,正!!抺茶沙冰配雪泥 $31好似連D碎冰都係抺茶冰,所以茶味幾濃,加上好大杯,當日27度行完山飲好爽。無問到雪泥有無得揀味道,預設係未必人人都中意嘅奶味(起碼我呢枱有3個唔中意)🙉😂
紅豆湯蓮子芋圓(凍) $32
紅豆湯蓮子芋圓(凍)
豆腐雪泥芋圓 $32
豆腐雪泥芋圓
實物同圖片都幾大出入😅😅個人覺得紅豆湯稀得制,有點失望。
宇治豆花芋園 $32
宇治豆花芋園
呢碗食完真心飽😋 豆花好滑,少少甜;宇治雪糕好茶味,正!!
抺茶沙冰配雪泥 $31
抺茶沙冰配雪泥