2015-02-02
話說婆婆一早打電話黎話想同阿 B 玩,夜晚就入咗荃灣同佢食飯。因為阿 B 架車太大可以泊到位嘅唔多,於是揀咗呢度貪佢坐得舒服啲。人地埋黎落 order 問我地食乜,婆婆突然好大聲爆咗句 "黎意粉屋一定要食酥皮",waiter 哥哥都忍唔住笑咗。我地之後問返佢做咩唔係食意粉,佢話係熙熙 (阿 B 表哥) 教嘅。先講返食物,我地前菜係巴馬火腿奇異果多士跟菜沙律,婆婆話果片鬼佬金華火腿好啱食,老公都話呢個配搭幾好,菜就由我包辨,係少咗啲但係好食。見到以下呢個情景你估吓婆婆揀咗邊個? 登登登登..... 我一影完佢就一野窩落大果個度,仲問點解個湯無水但係咁多麵。查實細果個先係婆婆嘅酥皮海鮮湯,大果個係老公最愛的龍蝦仔扁意粉,不過呢~ 兩個都比婆婆篤到溶溶爛爛我都唔好意思再影了。個海鮮湯味道好濃好好味,入面好多料,基本上如果自己一個人淨係食呢個都應該已經飽咗。我地叫果陣無為意個龍蝦仔扁意粉都係有酥皮面,係好食仲太多就變得好膩了。可能因為預你點汁,個意粉係偏濕的,佢個汁食落似特濃龍蝦湯,好香又唔太鹹,好食!最後就係牛油果煙鴨胸 pizza,呢個味道清清地,個餅底夠薄夠脆,可以一試。成晚婆婆至 li
先講返食物,我地前菜係巴馬火腿奇異果多士跟菜沙律,婆婆話果片鬼佬金華火腿好啱食,老公都話呢個配搭幾好,菜就由我包辨,係少咗啲但係好食。 見到以下呢個情景你估吓婆婆揀咗邊個? 登登登登..... 我一影完佢就一野窩落大果個度,仲問點解個湯無水但係咁多麵。查實細果個先係婆婆嘅酥皮海鮮湯,大果個係老公最愛的龍蝦仔扁意粉,不過呢~ 兩個都比婆婆篤到溶溶爛爛我都唔好意思再影了。個海鮮湯味道好濃好好味,入面好多料,基本上如果自己一個人淨係食呢個都應該已經飽咗。我地叫果陣無為意個龍蝦仔扁意粉都係有酥皮面,係好食仲太多就變得好膩了。可能因為預你點汁,個意粉係偏濕的,佢個汁食落似特濃龍蝦湯,好香又唔太鹹,好食! 最後就係牛油果煙鴨胸 pizza,呢個味道清清地,個餅底夠薄夠脆,可以一試。 成晚婆婆至 like 個酥皮海鮮湯喎~ 除開一人百零蚊,佢開心就乜都抵。