2022-10-26
聽呢間餐廳已經好耐,首次試食,屬於大家近期很喜愛的三餸飯的Friend。上樓素食,付款後,排隊揀3個齋餸,連餐湯$55。各人自己有一盤餐的半自助式中式素食餐廳。白飯及老火湯,任飲任食。但我們今日選擇叫餸食飯,食得好啲,但都好抵食,分量多到驚人,建議四人以上,才好叫餸食飯。素碗仔翅,好味!非常大盤而且料頭十足!抵。飲完頭啖湯,已經飽三成。叉燒,麵筋質地,比街外外賣齋鹵味稍為冧身,口感好點像肥叉燒的質地感覺。而且用欖角爆香,增加咗不少獨特的風味,加熱了,增加滋味。呢個值得一讚。我推薦大家試這個叉燒!南乳齋煲,分量多到滿瀉,粉絲豆卜,總之應有盡有。而且唔會太多南乳,不會太過喊。素湯餃子,裏面係蕃茄粟米餡,不知是否粟米是罐頭粟米蓉,本人覺得太甜。而且冇乜特別,反而幾條菜心,有菜心嘅甜味,仲正。炒飯,唔記得咗乜嘢炒飯,但係炒到好濕,麻麻哋。而且炒米粉,是幼身米粉,炒得乾身,大家可以試。煎蓮藕餅,有六件,比較乾略硬,普普通通啦。由於每碟份量都好大,所以食完都已經好飽。如果冇四個人,或者冇男士,要小心啲,避免浪費。總之,大件夾抵食,大眾化價錢,味道亦唔錯,可以啦。
炒飯,唔記得咗乜嘢炒飯,但係炒到好濕,麻麻哋。
而且炒米粉,是幼身米粉,炒得乾身,大家可以試。
煎蓮藕餅,有六件,比較乾略硬,普普通通啦。
總之,大件夾抵食,大眾化價錢,味道亦唔錯,可以啦。