2024-04-27
晚上19:45左右嚟到,門口要排隊大約10個人。以前未有YouTuber介紹之前,冇見過有人排隊,好多時候都只係得1-2枱,而家真係紅咗。等咗15-20分鐘就有位。有枱係自己入座,自己去收銀處落單,自己拎餐具。1. 雞油馬友配薯條$128:炸魚薯條嚟講,唔算好食。好食嘅炸魚個皮會脆(用脆漿),塊魚會好滑有魚味;佢呢個馬友係吉列硬皮,有魚味但唔係話好突出好加分,食落少少鞋口但可以接受。舊魚就咁食會有少少腥味,噴咗花雕個腥味會冇咗,會好食番少少,但唔稱得上係好食。佢俾兩隻叉你,係因為佢個吉列皮好硬,用刀一切舊魚就會散晒,而佢塊魚皮有時又會切唔斷,所以好難好完整咁食佢塊魚。跟咗個綠色白色嘅醬,冇乜味少少草青味,點魚或者薯條都唔夾,唔知想點。沙律同薯條就正常發揮。2. 手打騸牯牛堡$112:等咗好耐先上,即刻整,個包面仲脆,點知一啖咬落去就出事。。。點解係羊味嘅?係一陣羊騷味。我同老公都好疑惑,騸牯牛我哋打邊爐成日買啦,幾時會有騷味騷到好似食羊咁?而且羊同牛味都唔同,都分到㗎?由於出菜嗰陣同時出咗兩個包,我哋就懷疑係咪搞錯咗,老公去問完,佢哋話可能同一個扒爐煎,所以沾咗啲羊味。佢可以重新整一個
2. 手打騸牯牛堡$112:等咗好耐先上,即刻整,個包面仲脆,點知一啖咬落去就出事。。。點解係羊味嘅?係一陣羊騷味。我同老公都好疑惑,騸牯牛我哋打邊爐成日買啦,幾時會有騷味騷到好似食羊咁?而且羊同牛味都唔同,都分到㗎?由於出菜嗰陣同時出咗兩個包,我哋就懷疑係咪搞錯咗,老公去問完,佢哋話可能同一個扒爐煎,所以沾咗啲羊味。佢可以重新整一個俾我哋。由於佢20:30已經last order咗冇接新客,所以今次5-8分鐘左右就上到個包。今次都係有羊味,只係比之前淡咗。我哋費事煩,快快食完就走了。第二個包比第一個熱好多,食落好食啲,如果$70-80蚊嘅話連一罐汽水咁其實都ok嘅,但$112就唔值呢個價啦。真心我覺得MOS Burger仲好食啲。
3. 叫包/主食有汽水送,要自己去雪櫃攞,或者可以半價轉啤酒。$34咁大杯啤酒,呢part係抵嘅。
呢間網紅店食過一次我唔會想再返轉頭。佢好明顯係cafe人少少就ok,人一多佢根本搞唔掂。唔會帶位,執完枱又唔抹枱,order咗嘢要整好耐,如果中間有外賣又會整咗外賣先。啲食物要即整我哋明呀,杯啤酒要等15分鐘先上,個職員眼望望明明冇嘢做,都唔會落完單就上杯啤酒俾你先,叫佢過嚟抹枱要叫兩次,抹完枱先記得未上杯啤酒。兩份餐又分開20分鐘先上齊,成個用餐體驗都唔好。我由等位到食完餐飯,全程75分鐘左右,我冇乜見到邊個食客係食得好開心,覺得好好食嗰種好滿足嘅表情。睇得出好多都係睇完YouTube過嚟試新嘢,好興奮咁落單,然後冇乜表情咁食完出番去。我第一次,食完餐飯係會想上番個YouTube channel去小個YouTuber。泰安樓好多好嘢食,唔好嘥錢食呢間喇,名過其實。