由於較早之前我們嚟食過覺得食物出品同質素都相當好,所以我們特意約埋幾個好朋友一齊去柴灣東貿廣場嘅「家嫂」一齊食晚飯!同之前一樣,一開始店員就會擺咗個按照我們嘅人數準備嘅刺身盛宴畀我們,全部刺身都超新鮮,有:牡丹蝦、油甘魚、赤貝、帶子皇等等等等⋯⋯當中我們覺得最正嘅係三文魚,因除咗係我們最鍾意嘅厚切之外,仲要係魚腩嘅位置,所以相當肥美肉厚,而且充滿芳香濃郁嘅油香,真係好正呀!之後就食另一款菜式蒜蓉粉絲蒸北海道元貝,呢個店員同我們講話係每月唔同,記得上次我們係食焗蠔,而今次就係元貝,肉質非常鮮嫩彈牙,而且相當大隻!跟著就係食家嫂鷄煲,喺經過幾分鐘加熱嘅時間,店員會親自幫我們將枝竹同爽口彈牙兼且無油益味嘅豬皮加入鷄煲入面撈埋一齊食,味道同質素同上次一樣都係咁正咁惹味,而且係任食,就算加添嘅份量都係好足料,唔會有種唔願意畀人客食嘅感覺!至於特搜湯底今次我們就揀咗蕃茄濃湯!極上牛肉係安格斯牛肉,色澤非常紅潤,脂肪分佈亦相當平均!因知道有韓牛,所以我們就特意另外單點咗嚟食,雖然表面睇落以為有咁多脂肪會好肥膩,但食落脂肪嘅位置係好爽滑,肉味亦相當濃郁,兼且唔會有好油膩嘅感覺!環游海鮮船有:鮑魚、蝦、
當中我們覺得最正嘅係三文魚,
而且充滿芳香濃郁嘅油香,真係好正呀!
唔會有種唔願意畀人客食嘅感覺!
環游海鮮船有:鮑魚、蝦、蟹、花枝片等等等等⋯⋯當中我們最欣賞嘅係花膠,
因除咗份量超多之外,而且係非常大件厚身,
用嚟熬湯認真一流,同埋值得一讚嘅負責推砌呢隻船嘅師傅,真係好有心機!
因海鮮船係任食,所以我們都加添咗一隻,出嚟嘅份量都係極之足料!
最後因有大量海鮮嘅關係,所以湯底嘅味道係極之鮮甜,再加埋煙韌彈牙嘅台灣寬條粉,吸收晒湯底嘅精華,所以我們每人都飲咗兩碗,真係超級正呀!
刺身盛宴
蒜蓉粉絲蒸北海道元貝