2018-10-08
這家麵屋武藏喺東港城開業多年,但一直住喺樓下嘅我同成家人竟然冇食過,今日經過見到咁多人食,決定試吓呢間嘅功力!打開餐牌,立即叫咗一客我最鍾意嘅番茄湯拉麵,估唔到個湯底咁濃郁,基本上係番茄蓉🍅湯底😱,上邊有三大塊叉燒,邊位有燒炙過嘅BBQ香味,肉味香濃,同個湯底好夾。蛋味香濃,蛋白外層有輕微醬油香。呢度嘅面條質素真係唔錯,好滑好彈牙😍屋企人叫咗一碗黑武骨叉燒拉麵🍜,黑蒜油嘅味道從上枱一刻開始已經重重圍繞着我哋呢一枱🤩😎叉燒雖然冇番茄拉麵咁多塊,但一樣大大塊,大滿足,夠晒一個人嘅份量。黑蒜油均勻地沾上麵條,令成碗面入口更香濃。出街好少食到咁多菜,你碗麵加加埋埋最少有大半碗菠菜,索晒汁,好好食。Share 2碗面點會夠飽,額外叫咗一客即叫即炸嘅男爵年糕,外表雖然平平無奇,但技巧在於將簡單嘅材料變得層次豐富,年糕外脆內軟,外面有非常薄嘅表面,咬入去就有極軟熟嘅糯米餡了,軟綿綿又溫暖,點蛋黃醬食真係好好食。另外喺度好欣賞有個叫做Ching嘅員工,服務態度非常好,好主動咁攞咗幾個碗同餐具俾我哋一家人分享嘢食,仲好好笑容,真係好欣賞佢啊,依家咁嘅服務態度好難得👍🏽👍🏽
蛋味香濃,蛋白外層有輕微醬油香。
呢度嘅面條質素真係唔錯,好滑好彈牙😍
黑蒜油均勻地沾上麵條,令成碗面入口更香濃。