2018-06-06 261 views
好耐冇食日式shabu shabu,於是尋日同朋友決定試下荃灣嘅稻八。上到去一見到餐廳,感覺比想像中好,唔似中式火鍋咁重油煙味;枱與枱之間空間感大。員工服務態度都好好。打開餐牌後發覺原來佢好多過唔同套餐揀, 最後揀咗中價$238嗰個,因為覺得佢最抵,可以包無限刺身。 另外大家都忍唔住每人加20蚊任飲生啤。呢個價真係超級抵!餐廳海報上寫嘅任飲生啤係Asahi,唔知係咪啱啱佢哋轉咗定冇貨,變咗係麒麟啤,但我地都一樣覺得係抵飲而加咗。我地揀完湯底(北海道3.7牛乳牛骨湯)就即刻出去揀嘢食。雖然自取食物counter唔係大,但一般應有的都有,醬汁位果到仲有幾款小食可即時食。甜品同飲品相對其他日式或韓式放題為少,無啤酒或cakes。但我地鐘意飲生啤同食肉,所以無所謂。最令我地期待嘅就係個自助天婦羅station。我地炸完蝦又炸其他。好好玩,員工都好細心提我地個蝦未得,要炸耐少少。估唔到我地的成果都好好味,當中最特別的係芋頭魚餅,有芋香得黎又爽爽地,正!玩完一輪,返到去見到員工已自動波上哂套餐入面的嘢。望落全部都好新鮮同切得好整齊。當中最特别的係牛白肉,之前係深圳食過一次,之後係其他地方都未見過,

我地揀完湯底(北海道3.7牛乳牛骨湯)就即刻出去揀嘢食。

最令我地期待嘅就係個自助天婦羅station。

自助天婦羅

玩完一輪,返到去見到員工已自動波上哂套餐入面的嘢。望落全部都好新鮮同切得好整齊。當中最特别的係牛白肉,之前係深圳食過一次,之後係其他地方都未見過,估唔到呢到有(唔知係咪切得太大塊,難趙,無之前果到咁爽腃)。

牛奶湯底 ,牛小排, 牛白肉,牛肉粒, 麒麟啤

食之前飲咗啖湯底,佢無相象中咁濃的牛奶味,反而係淡得黎…幾無味。湯底入面見唔到有牛骨,反而有幾舊牛腩!(仲好,啱哂我地呢班食肉獸)
一開始食肉,真係停不了。本人評價如下:穀飼牛(肥膏較多,咬落根有啲un),進口牛(唔太肥,但肉味唔夠濃),牛小扒(肉味濃,咬落有質感,唔太淋又唔太un),所以係最好!之後仲追加左一round牛。
最驚奇的係佢的豬羊雞全部都幾好:雞好滑,豬好似梅頭肉咁爽,肉味都唔錯,羊肉直頭令我地全枱都讚,唔知係咪佢厚度切得好定係部位問題,咬落好實在又唔蘇。

上面係雞同羊,下面係豬

食肉食到差啲唔記得食刺身。大家都覺得同肉的評價一樣→新鮮。而且款式黎講都唔少。甜蝦係我至愛,又叫多一round!

刺身

中途加湯都係有誠意嘅,係奶白色的湯,而唔係水。

結論:飲醉食飽!食物好新鮮,肉類質數高,生啤抵飲。不過唔啱愛甜品人士。
2018-06-04
$284 (Dinner)
自助天婦羅
牛奶湯底 ,牛小排, 牛白肉,牛肉粒, 麒麟啤
上面係雞同羊,下面係豬
刺身
  • 牛奶湯底,牛小排,牛白肉,牛肉粒,麒麟啤