2022-08-31
之前為朋友生日訂不到枱,今次預早一個月前訂给另一友賀生日,這晚來到坐在無窗角位,下次要說定,望窗位,有些少海景。 訂枱說明用餐時間90分,先開支法國酒$540,抵過單杯order,易入口,順滑;男侍應,温文有禮,介绍食物。 先點西班牙火腿粒煮蜆$170,見2月食評$120,加幅都大,火腿粒香口,好品質,與洋葱蕃茜煮的汁,整體美味, 縱使蜆不是十分肥美及鮮味,都可掩蓋其不足。 朋友不食葱,包括洋葱,但我都要叫西班牙蛋餅$120, 上面有薄薄焦香芝士加沙律醬,蛋我嫌不夠香,無蛋汁擠出,整體及格。 西班牙海鮮飯$450, 飯用龍蝦汁煮,粒粒吸盡其鮮味,夠香夠份量, 飯帶濕冇飯焦,所以少焦香,魷魚無味-嚼膠,蜆一般,蝦爽,大隻,鮮味一般,以此價,坐地方,算合埋。 Esplanola flat bread$150, 即長形pizza,餅底香脆軟身,西班牙火腿隨意撕開放面,跟火箭菜羊奶芝士,送酒妙品。 最後是日甜品,拿破侖$80,我以為像美心層層脆餅加朱古力忌廉,原來此件為外型用三塊白色千層脆餅,加白色奶油夾心,上面落咗幾粒焦糖榛子,吱少少朱古力醬,香脆香口,不是想像中腻口,四個人切少少,唔錯。
食完友人話夠,但難得來到咁高興,我要試評價5星的apple crumble$85,外觀細细兜,熱烘烘香脆碎餅覆蓋焗熟蘋果粒,香香甜甜,要連冰凍香滑雲呢拿雪糕一齊入口,冰火交融,滋味無窮,滿足結尾。