2023-11-03
自己一直好少係家中煮粉絲菜式! 最主要係份量問題,一買就一大包,只係用小小浸完煮完又食淨一大包,粉絲又唔係成日煮,平時都係用小小係蒸扇貝上,掉又浪費,索性唔買唔煮.今日女友小熊突然話想食粉絲! 我又順路出差去旺角朗豪坊,於是偷跳去隔離旺角街巿買九隻扇貝,攞過去紅磡街巿兩合大排檔來料加工海鮮開餐!樓上有以兩間大排檔,上次幫襯文記,質素變差,於是轉去兩合試試.上到去見到文記無開以為褶埋,原來只係休息.兩合話來料加工段斤計,每斤$130,不足一斤都計一斤,我地D扇貝計2斤,咁當然係蒜蓉粉絲蒸扇貝啦!另外再叫南乳串燒鱔,椒鹽墨魚咀同滷水鵝腸拼墨魚.優點:1, 香港大排檔 Feel,放工同朋友落去吹水 Relax 好正地方又闊落.2, 依家D政府街市嘅熟食中心進步了,有冷氣! 買海鮮來料加工又方便! 樓下就係大大個街巿,不過今次我去咗旺角街市買扇貝,100蚊就有9隻,平過紅磡街市,咁平就買多D買9隻囉!3, 椒鹽墨魚咀熱到辣咀! 夠哂香脆!4, 滷水鵝腸同墨魚同樣彈牙. 5, 主角蒜蓉粉絲蒸扇貝出場! 廚師控制時間啱啱好, 扇貝熟透之餘肉質鮮甜又嫩滑,同蒜蓉粉絲一同入口,粉絲吸收豉油味,又有蒜
上到去見到文記無開以為褶埋,原來只係休息.
另外再叫南乳串燒鱔,椒鹽墨魚咀同滷水鵝腸拼墨魚.
優點:
3, 椒鹽墨魚咀熱到辣咀! 夠哂香脆!
4, 滷水鵝腸同墨魚同樣彈牙.
5, 主角蒜蓉粉絲蒸扇貝出場! 廚師控制時間啱啱好, 扇貝熟透之餘肉質鮮甜又嫩滑,同蒜蓉粉絲一同入口,粉絲吸收豉油味,又有蒜蓉香,口感味覺都大滿足!
缺點 :
1, 秤海鮮重量,仲用舊式天秤,夠哂復古囉! 而且來料收費不足一斤都計一斤好似有點.....
2, 大排檔 Feel 夠哂風味,其中一種風味就係,總係有D污污糟糟,自問D什麼嚴重潔癖人士就免去嚕!
3, 滷水鵝腸切得太短,好似食緊碎鵝腸.
4, 我絕少食辣,但潮州菜係唯一例外,果碟辣椒油辣度恰到好處唔會辣到死死吓,又重蒜味,但兩合嘅辣油就失色! 毫無蒜香又過辣.
5, 燒鱔唔夾自己口味,鱔肉無入口即溶感,我都係欣賞日式燒鱔方式.
6, 食扇貝又好,蒸魚又好,香港D餐廳提供嘅玻璃匙羹總係厚一厚,根本𢳂唔到豉油! 台灣就醒喇! 用D薄身金屬匙羹,𢳂豉油不知幾方便,今次兩合直頭匙羹都無俾㖭!
7, 裝花生嘅碟,碟面仍然乾淨,但碟底肥立立,洗得唔乾淨!
兩合話好又未至於好好,雖然好過文記但問題不少,俾個 okay 吧!
食完之後緊係邀吓功啦!
"咁大只扇貝我買咗成四舊水㗎! 嗱! 食飯埋單我俾,扇貝AA一人一半!" 我同女友小熊講....
幫補吓家用嘛!