2021-04-24 8968 views
10日前喺網上面book咗呢度慶祝生日,Book嘅時候要100%deposit,規矩幾嚴謹吓,不過我之後喺時間上面有少少改動,好在都冇問題。去到門口係剛剛新開張嘅拉麵店,初時仲以為去錯地方,不過店員叫我哋等等,之後接待員就從一個好大嘅雪櫃門帶我哋進入今晚嘅journey。我哋先喺雪櫃裏面停留咗幾分鐘,接待員為我哋介紹佢哋嘅和牛,請我哋飲咗杯清酒配上一啲風乾牛肉,配搭一流。之後進入餐廳,得到所有廚師嘅熱烈歡迎,呢度只係得吧枱,總共廿零個位,大家圍住個廚房,睇住呢五六個嘅廚師,大顯身手。呢度係omakase ,由廚師拍板,所以冇food menu,只係得drinks menu,先嗌左杯香檳同埋house sake,酒嘅種類選擇唔多,因為第一道開胃菜係海藻青椒沙律,所以先至飲番杯清清地嘅酒,海藻青椒沙律好umami ,因為之後一路都耍食肉,所以先來個素菜沙律都係一個好嘅開始。呢度廚師多功能,上每道菜嘅時候,都會擺出特定姿勢,仲會好大聲用日文講一啲我唔知係乜嘅嘢😆,非常有趣,亦都好尊重每一道菜,當然成晚就影相不停!開始食牛肉,就開支紅酒,不過呢度嘅紅酒起碼要過千,不過咁靚嘅牛肉,都要配返支好啲
開始食牛肉,就開支紅酒,不過呢度嘅紅酒起碼要過千,不過咁靚嘅牛肉,都要配返支好啲嘅紅酒嘅。
之後有六七道菜都係同牛有關,有唔同嘅sensations,牛肉柔嫩,好重牛味,嫩滑多汁,又用唔同嘅材料配合,帶出唔同嘅味道,每道菜編排都有精心思考過,份量一啲都唔輕手,食完有好滿足嘅感覺。
雖然餐廳座位唔多,不過當晚有四個唔同嘅顧客慶祝生日,所以去到差唔多嘅時候,所有廚師開始起哄,強勁嘅音樂大聲起來,每人附送一杯啤酒和清酒,所有廚師拉大隊向所有顧客敬酒,所有人都好高興,帶起全晚嘅高潮!
好耐未去過一間咁精彩嘅餐廳,好食好睇好玩,係慶祝特別日子嘅一個好地方。
呢度整體服務一流,廁所好靚好乾淨,雖然面對廚房,抽氣強勁,完全唔覺油煙⋯⋯
一個難忘的晚上!
2021-04-23
$3000 (Dinner)
Celebration
Birthday