2018-05-12
去到西灣河碼頭一帶睇電影館,順便搵食,依間埠係正碼頭旁邊,唔太起眼但內有大驚喜💓💓入到去環境好靚,望住維多利亞港既景色,青藍色的一片,配合溫和既純音樂,十分賞心悅目🤓職員既服務超好,為我地介紹食物,最後我地叫左兩個set lunch同小食前菜串燒定食同街邊串燒店不同,埠把串燒放在熱石爐上,十分細心。另有麵豉湯同白飯。安格斯牛肉,十分抵讚!吃起來香嫩多汁,吃下去那時有種牛肉在舌尖輕輕融化的感覺,令人回味無窮。雞翼 金黃色香脆脆!京都絹豆腐外脆內軟,口感一流。豚肉露筍卷 香口不膩,露筍正好中和了豚肉的油膩。墨魚香腸外皮酥脆,不油不膩,鮮味十足除左肉之外,仲有燒蕃茄同番薯,冬菇中和番舌頭的肉味。-----------------------鰻魚斧飯三食鰻魚飯係用火烤住黎食既,食到後期都會熱辣辣~職員熱心介紹三食係指原味,加上蔥、芝麻、紫菜撈黎食,又或者茶漬飯🤗原味既鰻魚飯原汁原味,鰻魚汁鮮甜,而且肉身好厚,魚皮包左少少彈牙既脂肪層,食落口感特別好😉三種配料以蔥味最配合鰻魚,芝麻令飯更香,但紫菜卻會搶左少少鰻魚味,提議大家唔好落咁多~飲品方面,叫兩杯左柚子衞門🍊🍊🍊$48/glass賣相絕頂,
前菜
串燒定食
安格斯牛肉,十分抵讚!
雞翼 金黃色香脆脆!
京都絹豆腐
外脆內軟,口感一流。
豚肉露筍卷
香口不膩,露筍正好中和了豚肉的油膩。
墨魚香腸
外皮酥脆,不油不膩,鮮味十足
除左肉之外,仲有燒蕃茄同番薯,冬菇中和番舌頭的肉味。
-----------------------
鰻魚斧飯三食
、芝麻、紫菜撈黎食,又或者茶漬飯🤗
飲品方面,叫兩杯左柚子衞門🍊🍊🍊$48/glass
賣相絕頂,球體大冰塊好有格調,亦減慢左佢溶化既速度。柚子味既甜又酸,果酒黎講,真係好好味,絕對想encore,可惜價錢始終有啲貴唔捨得飲第二杯😂惟有飲佢比既茶。不過佢既茶一啲都唔普通,係一隻偏苦既麥茶,入胃非常溫暖🤗
帶子雞翼
雞翼好鮮,啲汁完美地鎖左係帶子之中,帶子同雞翼混合一體,應該慢慢細細啖咁細意品嘗💓
廣島蠔
大粒鮮甜,啖啖蠔肉,汁係口入面爆發出黎。十分推介!
甜品為兩粒和果子, 煙韌而皮薄,蘋果味同木瓜味都相當清新。🍎🍎🍈
兩個埋單六百幾,無論食物,服務定環境都真係滿分,只係價錢較貴。食左兩個鐘,係咁舒服優閒既環境飲住酒咁同好友傾計,實在為人生樂事,悠閒愜意-v-,完全係值得。