2021-12-25
去過好幾次都冇開門,今日終於捕到佢啦!🇰🇷甜辣雞🍗$53✨韓國老夫婦打理,只有三款口味的韓式無骨炸雞:韓辣味、甜辣味同醬油味。三個份量揀,大中細,兩個人揀中size會比較抵食,味道我選擇咗甜辣味,外加三條年糕(後來先發現原來本身已包三條,所以第一次試嘅朋友可以唔洗加😆但加咗絕不後悔👍🏻)一口一啖啖啖肉,雞肉唔柴冇雪味,出面裏住一層好薄好薄好薄嘅粉,幾乎冇咁滯,出奇嘅係又裹掛到醬汁,醬汁甜辣偏微甜,辣度又剛剛好,唔會係好刺激嘅紅辣醬,精粹係雞肉嘅邊邊角角位被炸得焦甜脆口,又係食得好舒服嘅辣度。如此平民美食,相信係迎合食唔到辣嘅香港人口味,但又成功哋拿捏到平衡,用料新鮮,功夫所在😋✨✨有驚喜的更是年糕,同出面一般年糕唔同,比較幼身而外層帶微微煎過嘅脆口,內裹軟糯十分有咬口,榮登阿婆恩物👍🏻🎊💛老闆功力又加分!唯一唔好嘅地方,又係賣曬就落閘收工,去三次食到一次。想食好嘢,真係睇緣份。奉勸一句,平常心去就食到㗎啦㊗️㊗️㊗️🉐
🇰🇷甜辣雞🍗$53✨
韓式甜辣雞