2014-03-24 2034 views
懷孕初期,十萬樣野唔食得,加上麥生知道我有孕之後變成牢頭,一日三餐都要報到。懷孕三個月結果仲瘦左幾磅。上個月產檢,問左醫生話刺身等生冷食物只要新鮮,間中都可以食小小,終於得到牢頭恩準,一個月可以食一次。。。為左好好珍惜呢個機會,又要顧及安全同埋多選擇,本身已經打電話去Bostonian訂位,但唔覺意上網見到淨化海鮮,好有興趣,終於搵到位於大角咀的 Exotix Venue。一問之下,原來星期六得set dinner,一埸去到,都唔緊要啦。佢地係open kitchen,可以清清楚楚睇到佢地點樣處理所有食材,食得好安心。第一度上既係 coffin bay 生蠔 同 cherrystone 。新鮮滋味一D都唔簡單,特別係cherrystone,清甜夾唔係好多地方食到,仲要蜆類如果唔新鮮,就會好大陣腥臭味,呢個一D都無,10個LIKE。第二度上既係 韓式鮑魚仔,呢個夾埋紫菜同小小飯一齊食,個鮑魚好入味,又好淋,唔錯。第三度上既係蟶子刺身,因為我唔敢食生既,大廚就將一隻刺身上,一隻煎左上。麥生話蟶子刺身佢都係第一次試,熱食既完全唔一樣,好鮮甜同爽口。到左我既熱上牛油煎蟶子,無試過咁樣食蟶子,比

第三度上既係蟶子刺身,因為我唔敢食生既,大廚就將一隻刺身上,一隻煎左上。麥生話蟶子刺身佢都係第一次試,熱食既完全唔一樣,好鮮甜同爽口。到左我既熱上牛油煎蟶子,無試過咁樣食蟶子,比想像中好食好食好多,都好爽口。麥生就話2樣做法都好好,意想不到的驚喜。

第四度上既係龍蝦刺生,係紅肉既龍蝦刺生,在澳洲同台灣都食過幾次,但在香港真係第一次。龍蝦刺身真係我既至愛,無得頂。佢地有個dipping 係配刺身食既,好特別,同個刺身好夾,鮮味升級。

第五度上既係牛油龍蝦,其實佢個set dinner 係一人一隻龍蝦,剛剛可以兩種食法都試埋。個味道同熱食蟶子有小小似,但多左香草既味道。全晚淨係影左呢張相,熱得剛剛好,爽口,同埋唔"鞋"。呢個時候老闆問我地淨化左既海鮮同平時食既係唔係有好大分別,老實講,刺身食既明顯係鮮味D,但煮熟左既就唔係好識分,佢就話呢個龍蝦淨係落左少少鹽調味,主要都係想我食返食物本身既鮮味。講返個龍蝦,因為之前刺身個頭用鉗都拎埋黎一齊煮,所以每人有2隻超級大既龍蝦鉗,食鉗最憎就難剝殼,呢個一分就得左,啖啖肉,正。其實食到呢度,都差唔多飽左。
龍蝦熱食
呢個時候,就上第六度既海鮮蜆湯。問返大廚,個湯其實食用好多海鮮既殼連蜆一齊煮,一睇碗湯入面有成十幾隻大蜆(size比花甲大),好足料,唔敢食咁多海鮮,我飲哂D湯,蜆就麥生食哂。

其實真係好滿足,當我以為呢一餐完滿結束既同時,完來仲有一度蟹飯呢個時候上。麥生係蟹痴,食左一啖就已經讚,但真係太飽,最後呢個飯要打包返屋企。

食完之後都已經差唔多11點,2個老闆都好好,好細心咁解釋每度菜,因為係坐街既關係其實都幾凍,老闆好細心放左暖爐比我地。

其實大角咀最近都多左好多餐廳,良莠不齊,而位於街角位既呢間最叫人驚喜。
麥生話下次要星期四去,因為有醬油生蟹,我就話如果下次有赤貝刺身就好。我太愛貝類了。
佢地除左堂食,仲有home delivery,方便大時大節屋企開party。

2014-03-22
$580 (Dinner)