2011-12-28 61 views
送外母回大埔, 太太突然又想吃吃甜品. 外母大人同意一齊去食後, 我就把車泊在舊墟 (因為糖水店夠集中), 三人開始尋找甜品. 不吃連鎖店, 不想排隊, 左諗右諗之下, 岳母發現此店有榴槤甜品, 於是, 我們就順著意思, 入黎流連一番.既然有榴槤甜品, 我們既選擇, 當然以榴槤為主. 岳母的是榴槤紫米西米撈. 總覺得, 榴槤是夏天的水果, 冬天有榴槤的都不是新鮮的, 不過, 尚要看來貨的雪藏槤是好是壞. 是日的榴槤, 臭就的確夠臭, 但味道就普通, 而且一pat漿咁, 沒有絲毫榴槤肉的感覺. 真的不知是甚麼來貨. 而且, 某些糖水好像是一早煮定,撈定. 太太想要的芋頭西米露, 就竟然是一盒從雪櫃裡拿出來的外賣糖水. 天氣凍, 想要求加熱也不肯. 又凍, 又唔知佢雪左幾耐, 又沒有芋頭香. 相信沒有人會歡喜咁食法, 難怪此店沒有人在門口排隊了. 算是可以的, 就是榴槤Pancake, 因為重cream的關係, 其他的不足, Cream也許有幫忙. 不過, 榴槤臭, 是有的, 但榴槤味, 倒是沒有. 榴槤肉, 同樣, 我只

算是可以的, 就是榴槤Pancake, 因為重cream的關係, 其他的不足, Cream也許有幫忙. 不過, 榴槤臭, 是有的, 但榴槤味, 倒是沒有. 榴槤肉, 同樣, 我只吃到一pat漿.

錯哂, 我們實在應該, 跟人去排隊, 才食到正野....這家甜品店, 我真的覺得....孬...
$24 (Last Night Supper)