2024-07-05 637 views
香港人打邊爐一年四季都咁鍾意,最近天氣咁熱就唔想出街,想安坐家中又可以食到美味嘅那邊爐食材,我就非常推薦「杞醉」,主打外賣雞煲及打邊爐食材,食過嘅朋友都讚口不絕,我就之前已經幫襯過佢哋嘅醉雞煲同埋杞辣小食,當然係高質素又美味,炎炎夏日佢地推出咗「清心甘竹蔗雞煲」,真係唔熱氣都食雞煲啦🫶🌟唔熱氣啦雞煲套餐夏日限定 $390 二人前就啱晒啦,每樣份量少少就可以食到店家所有招牌菜,唔夠食仲可以自己追加喜歡的材料,竹蔗雞煲嘅甘竹蔗湯非常清甜,配合「杞醉」招牌靚雞,雞件嫩滑油鮮味,清清甜甜一啲都唔熱氣🐔清心甘竹蔗雞煲包括▪️清心雞(半隻)▪️甘竹蔗湯(2盒)▪️ 清心丸(1盒)🌟自選火鍋料▪️手工菠菜豚餃子 或 手工韭菜豚餃子(4隻)▪️手打墨魚滑 或 手打鮮蝦滑(半份)▪️牛骨濃汁牛丸 或 豬骨濃汁牛貢丸(4件)▪️夾心芝心丸 或 彈彈魚蛋(4件)▪️蔬菜盤、米線2份▪️有杞辣醬油,爆炸蔥醬油🌟追加系列▪️美國安格斯牛頸脊 $ 130▪️豬骨濃汁貢丸 $ 50▪️手打墨魚滑 $ 50店家溫馨提示💛「清心甘竹蔗雞煲」烹調小貼士1️⃣ 先將甘竹蔗湯倒進鍋裡開大火;2️⃣待濃湯滾起,將清心雞及清心丸倒進鍋裡,蓋上鍋蓋,然後大火滾5

🌟唔熱氣啦雞煲套餐夏日限定 $390

🐔清心甘竹蔗雞煲包括
▪️清心雞(半隻)
▪️甘竹蔗湯(2盒)
▪️ 清心丸(1盒)

🌟自選火鍋
▪️手工菠菜豚餃子 或 手工韭菜豚餃子(4隻)
▪️手打墨魚滑 或 手打鮮蝦滑(半份)
▪️牛骨濃汁牛丸 或 豬骨濃汁牛貢丸(4件)
▪️夾心芝心丸 或 彈彈魚蛋(4件)
▪️蔬菜盤、米線2份
▪️有杞辣醬油,爆炸蔥醬油

🌟追加系列
▪️美國安格斯牛頸脊 $ 130
▪️豬骨濃汁貢丸 $ 50
▪️手打墨魚滑 $ 50

店家溫馨提示💛
「清心甘竹蔗雞煲」烹調小貼士
1️⃣ 先將甘竹蔗湯倒進鍋裡開大火;
2️⃣待濃湯滾起,將清心雞及清心丸倒進鍋裡,蓋上鍋蓋,然後大火滾5分鐘
3️⃣熄火,不要打開鍋蓋,焗2分鐘(確保雞肉煮熟而嫩滑)
4️⃣開蓋先撇去多餘油份🍲即可品嘗濃湯及雞件
5️⃣品嘗清心雞後,便可加入其他火鍋料打邊爐