2021-06-01 2390 views
同老公放工晏左成晚上8點幾,有點肚餓諗下食什麼好,駕車途經觀塘中日海升中心,附近都好多食市,最後被粉紅水門雞吸引,實在太掛住泰國嘅美食,一於試下啦!Menu黑板 $36 碟飯 海南雞飯,豬手飯。。。。。我地坐底見到 Menu唔多選擇,主打海南雞飯,豬手飯同咖喱牛腩飯,小食就有青木瓜絲沙律,甜品還有我地最愛芒果糯米飯,還有幾款飲品添。好香嘅香葉味,佢地嘅飯用上南薑香葉香料同煮,又香又有口感鬆軟粒粒分明,配埋啖啖肉海南雞,記得醮他們嘅醬汁,鹹鹹香辣,即時開晒胃,份量足夠,好出食滑同雞味! 讚 講緊$36碟,那裡抓呢?平時普通餐廳平極都五六十蚊碟啦。青木瓜絲沙律 $12 小辣細細盒但好啱食前食它,惹味非常,清爽木瓜絲,花生,虾皮同少許泰辣汁,無比可口,簡簡單單泰國風味。正宗豬手飯 $36豬手膠質重大大件一點都不吝嗇,配埋醃菜同流心雞蛋,雖然無泰國過邊啲豬手咁諗滑,但老公極喜愛話較有嚼頭,連個點豬手嘅汁都好正,我鐘意魚露配酸酸辣辣,泰風味。值得讚嘅自家醬汁 偏綠點雞 偏黃點豬手 能提升雞同豬手嘅味道。凍香茅檸檬薏米水 $12飲一口已經嘗到香茅味,檸檬淡淡滲出,夏天好消暑同去水。熱嘅芒果黑白糯米

講緊$36碟,那裡抓呢?
平時普通餐廳平極都五六十蚊碟啦。

青木瓜絲沙律 $12 小辣

正宗豬手飯 $36

凍香茅檸檬薏米水 $12
飲一口已經嘗到香茅味,檸檬淡淡滲出,夏天好消暑同去水。

熱嘅芒果黑白糯米飯 $18
好糯嘅口感甜甜地 QQ兼糯糯感,配芒果椰汁好夾。大滿足

2021-05-31
$65 (Dinner)