2022-03-05
今次我介紹嘅係我之前識嘅聖誕大餐,依家介紹絕對唔會遲,因為呢一間餐廳水準穩定,會想食呢一間餐廳嘅Brunch,係因為女朋友一直都想食,而且佢個Brunch有90分鐘嘅free flow,非常吸引,再加上呢間酒店嘅名氣,令我非常期待。SOMM 係一間休閒餐廳同埋酒吧,係香港置地文華東方酒店一間法國小酒館,前身係米芝蓮二星餐廳Amber既酒廊,上年酒店進行大裝修,將七樓改頭換面之後,改革Amber,就將酒廊區變成SOMM,定位為新派法式小酒館。SOMM意思係sommelier,即係同酒有關,所以餐廳最出名嘅係佢既酒,以休閒餐飲為概念,擁有香港最豐富嘅酒藏,供應超過 1,600 種香檳、葡萄酒同清酒,冠絕全港,並設有採用時令食材、風格簡明既餐單。佢個Brunch絕對係啱晒飲酒嘅朋友,除左包括頭盤、主菜同甜品,客人仲可以喺90 分鐘內任飲氣泡酒、葡萄酒型雞尾酒同汽水。SOMM 既Brunch仲提供升級選項,令到客人可以享用由侍酒師精選來自頂尖葡萄酒商既歐洲經典葡萄酒、風味鮮明大膽既新世界葡萄酒、各式香檳、清酒、紅酒白酒同只可以喺日本搵到既多款罕見精緻清酒。餐廳嘅菜式都會根據季節而改變,用上最新
SOMM 係一間休閒餐廳同埋酒吧,係香港置地文華東方酒店一間法國小酒館,前身係米芝蓮二星餐廳Amber既酒廊,上年酒店進行大裝修,將七樓改頭換面之後,改革Amber,就將酒廊區變成SOMM,定位為新派法式小酒館。SOMM意思係sommelier,即係同酒有關,所以餐廳最出名嘅係佢既酒,以休閒餐飲為概念,擁有香港最豐富嘅酒藏,供應超過 1,600 種香檳、葡萄酒同清酒,冠絕全港,並設有採用時令食材、風格簡明既餐單。佢個Brunch絕對係啱晒飲酒嘅朋友,除左包括頭盤、主菜同 甜品,客人仲可以喺90 分鐘內任飲氣泡酒、葡萄酒型雞尾酒同汽水。SOMM 既Brunch仲提供升級選項,令到客人可以享用由侍酒師精選來自頂尖葡萄酒商既歐洲經典葡萄酒、風味鮮明大膽既新世界葡萄酒、各式香檳、清酒、紅酒白酒同只可以喺日本搵到既多款罕見精緻清酒。
餐廳嘅菜式都會根據季節而改變,用上最新鮮嘅食材,令到客人有一流嘅餐飲體驗。餐廳主要以日本食材結合歐洲既烹調技術,呈現出革新法式佳餚。食物方面以前由米芝蓮二星餐廳 Amber 副主廚Chef Mario Paecke 主理 (現為MARGO主廚),呢家係由前米芝蓮二星餐廳Amber初級副主廚Terry Ho主理,堆出全新嘅brunch menu季節性餐單,絕對感受到佢嘅幹勁、熱誠同想法,質素絕對有保證。
餐廳位置係置地文華東方酒店七樓,一出lift門就見到餐廳,佢係同Amber、志魂壽司同一層。
餐廳裝修以高雅既酒紅色為主調,配合雕塑、木製傢俬同天花板,而酒吧位置設計靈感源自葡萄酒酒桶形態,中間設置一張半月型吧枱,兩邊就有正規嘅餐桌,再配搭豪華既葡萄酒色調梳化椅、訂制餐桌同展示左餐廳酒藏既特色牆壁,燈光偏暗,不過枱與枱之間距離充足,營造悠閒舒適、統一既氛圍。
🥂 SOMMkind of Special Brunch 💰818
呢一個Somm Brunch有三個唔同嘅package同價錢,分別係SOMMkind of Brunch $718、SOMMkind of Special Brunch $818、SOMMkind of Royale Brunch $1118,都係90分鐘free flow,只係包含嘅酒類唔同,我自己就覺得中間既$818已經足夠,因為有包Champagne、Bordeaux Red & White Wine、Sake、Seasonal Wine Based Cocktails、Fresh Juice同Coffee/Tea,$718無Champagne、Red & White Wine,而$1118就多左 NV Philipponnat Royale Champagne。
🥂 Champagne - NV Bruno and Christiane Oliver, Blanc de Noirs, France(👅: 9/10)
🥂 White - 2019 Château La Rose Bellevue, Blaye Blanc - Côtes de Bordeaux, France(👅: 8.5/10)
白酒比起平時嗰啲易入口,會聞到熱情果、杏、蜜瓜嘅香味,之後就可以感受到花香味,酸度適中。
🥂 Red - 2015 Château Cantemerle Les Allées de Cantemerle. Bordeaux France (👅: 8.5/10)
紅酒都係比起平時嗰啲易入口,入口柔順,夠飽滿,可以飲到新鮮嘅黑醋栗果香同奶油味。
🥂 NV Marquise de Leroy-Beauval. Cremant de Bordeaux(👅: 8.5/10)
🥂 蜜柑汁(👅: 8.5/10)
本身以為果汁會包埋當造嘅日本蜜柑汁,不過原來無,但餐廳都free左一杯比我,飲落去非常鮮甜。
🥂 咖啡/茶(👅: 8/10)
1️⃣ Appetizers(👅: 8.5/10)
三個Brunch都會包括6款前菜,前菜會不時轉,今次我嘅前菜有多款麵包、生蠔、蟹肉、牛肉他他、火腿。
另外佢仲可以加錢加招牌嘅Uni French Toast,不過網上評價好似一般,而且呢一樣嘢食感覺自己都可以整到出嚟,所以就冇叫到
🥐 Sourdough Bread、Seaweed & Sea Salt Lavoche & Panettone(👅: 8.5/10)
🧈 Bordier Unsalted Butter 、Seasonal Christine Ferber Jam、Nicoise Olive Tapenade(👅: 8.5/10)
不過今次呢可能適逢聖誕,或者咁啱轉左Menu,今期既麵包係Sourdough Bread、Seaweed & Sea Salt Lavoche & Panettone,可惜食唔到招牌牛角包、朱古力牛油麵包。
Sourdough Bread差唔多係每一期都有,咬落去外層煙韌有嚼勁,入邊軟熟帶有小小彈性,偏濕潤,食落去酸酸的,加上波地亞無鹽牛油有稍為中和佢嘅酸味,不過牛油唔算好鹹。當日嘅醬汁係紅苺同埋柚子,個人覺得最適合sourdough嘅係柚子醬。
Lavoche係一種薄片麵包,主要係用小麥麵粉製成,薄到好似薯片,咬落去口感都好似薯片,夠脆,食落去係紫菜海鹽味,比較適合配上Tapenade,係一種用olives、capers 同 anchovies 做成既醬,食落去鹹香味突出。
Panettone係三款入面我最鍾意嘅麵包,食落去甜甜地,而且佢入邊有提子粒,除咗令口感更加豐富,佢嘅甜味再度加強,但唔會覺得太甜。
麵包食唔晒係可以打包走,就算第二日翻熱都一樣咁好食。
麵包既Bordier Unsalted Butter 、Seasonal Christine Ferber Jam、Nicoise Olive Tapenade,聽講都係可以refill,不過麵包就唔可以。
🥐 Freshly chucked Christophe Gaboriau ‘‘ Spéciale De Claire” Oyster(👅: 8/10)
🦀 Kamchatka King Crab, Cucumber & Horseradish Salad & Iceberg Shells(👅: 8/10)
係一個一口大細既蟹肉青瓜沙律,入邊嘅皇帝蟹蟹肉份量慷慨,食落去啖啖肉夠鮮甜。
🥑 Polmard Heritage Beef Tartare, Fermented Jalapeño, Avocado, Lime & Sweet Potato Chips(👅: 8.5/10)
🥓 100% Belotta Pata Negra Shoulder Ham(👅: 8/10)
可能係肩膀,食落油份比較小,肉較少一啲,不過肉質纖維豐富,帶少少嚼勁 ,鹹香十足。
2️⃣ Japanese Pork Jelly. BBQ Sauce & Hakata Cabbage(👅: 9/10)
隔離嘅係燒烤醬,食落去係甜甜地,有啲似日式味增醬,不過因為豬腩肉本身都夠入味,所以我覺得唔使點太多,或者唔點都得,點左就可以一解小小膩感。
隔離嘅烤椰菜一啲都唔輸蝕,用上博多嘅椰菜,咬落去非常軟嫩,而且好juicy,味道唔會太重,夠清甜,不過佢嘅外層焦香味非常突出,加上五味粉令到味道更加豐富,如果覺得豬腩肉好滯嘅話,食一啖就可以抵消到。
另外佢仲有一個沙律,呢個味道就偏鹹啲,而且比較油膩。
3️⃣ Dry Aged Challans Duck Breast. Butternut Squash. Pumpkin Seed Praline & Duck Jus (👅: 8.5/10)
用上法國 Challans 櫻桃鴨胸,經過一星期嘅乾式熟成,外觀上已經同平時見到嘅鴨胸好唔同,份量夠多,同平時大家見到茶餐廳嘅平價鴨胸唔同,切落去可以見到顏色粉嫩到好似牛肉咁,咬落去外皮有少少脆身,肉質夠結實彈牙,但一啲都唔會覺得韌,算係我食過最腍嘅鴨胸,而且入邊有肉汁,食落去肉味香濃,好似食緊燒肉咁。而鴨皮上面搽上甜甜嘅sudachi syrup,加上胡蘆瓜、花椒、南瓜子,食落去係鹹鮮味帶少少花椒既麻,好似麻醬,係個新奇既調味配搭。呢個鴨胸比起豬腩肉食落輕盈一啲,可能佢唔似豬腩肉有一半脂肪。
隔離嘅butternut squash入口綿密,食落去香甜,如果食鴨胸覺得滯嘅話,食呢個一樣可以中和到。
4️⃣ Abinao Chocolate Souffle (👅: 9/10)
梳乎厘夠熱辣辣,絕對要趁熱食,上面係一塊杏仁朱古力片,同入面嘅梳乎厘口感形成對比,入口非常軟綿蓬鬆,極輕身輕盈,入口即溶,有足夠空氣感,口感拿捏得啱啱好,食落去入面流心有朱古力醬,朱古力味道濃郁醇厚帶甘甜,因為用上Abinao 85% Chocolate,朱古力唔會過甜,都唔會死甜,亦都唔會話有好重苦澀味,係絕對可以接受嘅苦澀味,係我食過最好食嘅梳乎厘,如果鍾意朱古力嘅人絕對要試。
隔離仲會有一個朱古力雪葩,入口感受到冰嘅密度,唔會太易溶,同樣朱古力味道都濃郁,有小小甘甜,食落去係清新而唔係覺得好漏,入邊仲有啲朱古力脆脆,令到口感層次提升,一啖疏乎厘一啖雪葩,一冷一熱,冰火交融,一消主菜既膩,絕對係完美嘅完結。
5️⃣ Banana Pancake (👅: 8.5/10)
🌟食物來講,我覺得嘢食嘅驚喜程度係遞進,或者可能係因為我好少食酒店嘅餐廳或者fine Dining,前菜嘅份量絕對令人滿意,甚至如果唔係太食嘅人,食晒啲麵包已經飽咗一半,麵包當中我最鍾意嘅係Panettone,質素絕對係above average,我甚至有問店員有冇得refill不過可惜冇,同埋比較可惜嘅係食唔到去招牌嘅牛角包同埋朱古力。
之後有驚喜嘅算係牛肉他他,算係我食過最好食,其他前菜就唔算大驚喜。之後嘅驚喜係來自主菜,可能因為兩個都係招牌菜,平時我唔係幾食豬腩肉,不過呢個豬腩肉入味得來食完唔覺得肥膩,而鴨胸同平時食到嘅口感完全唔同,第一次體驗到呢一種鴨胸。
甜品當然係最滿意嘅一部份,佢嘅招牌souffle質感做到完美,朱古力味道又濃郁,呢一種要求高技術嘅甜品,確實喺第二度食唔到比佢更好。
雖然佢算係日式法式fusion,但佢唔會投入過多嘅創意,唔會接受唔到,始終文華都係主打比較傳統嘅菜式。不過令我最滿意嘅係佢個free flow package,我唔係成日喺餐廳度飲酒,不過呢一間嗰啲全部都好易入口,果香味比較重,以最平嗰個package為基礎,加多$100就可以試多幾款就好值得。
至於店員服務非常殷勤,會好主動介紹唔同嘅菜式同埋唔同酒嘅分別。餐廳唔算好大,不過枱同枱嘅距離充足,唔會話聽到隔離枱講嘢,坐得都幾舒服。不過如果你好着重餐廳嘅佈置同埋景色,咁呢一間可能唔適合你,因為佢係密封冇景色可言。不過用餐體驗滿意,因為我由一點幾食到四點幾都冇俾人趕走,雖然得90分鐘free flow,但用餐時間唔止90分鐘。
至於價錢方面連加一差唔多800人均,我覺得好睇攞邊間餐廳同佢比較,當然你可以話比多一兩百可以食到隔離米芝蓮二星法國菜Amber既lunch,好睇你想食法國菜定係日法fusion,另外佢都有早餐,如果你唔想比咁多錢,純粹想試吓水準可以試吓早餐,不過早餐就冇佢招牌souffle甜品,但我覺得兩間餐廳都係值得一試。
比起一般主打創意菜式嘅餐廳,SOMM絕對係腳踏實地既表表者,將簡單嘅菜式做好。好多人會攞佢同Amber比較,因為Amber經過改革,而且SOMM有唔少菜式都係受舊既Amber啟發同影響。改革後既Amber追求健康同可持續發展既烹飪理念,非常具前瞻性,不過客人食評反饋不一,不過相對SOMM就比較易令人接受。整體我諗我會再嚟呢一間餐廳,為咗佢嘅吉利蛋三文治同埋souffle。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $718-1118pp (服務費: 10%)