2021-11-17 209 views
早幾日去完迪士尼再出到旺角已經成夜晚九點鐘,又攰又餓之下剩係想快d醫飽個肚。想食有湯既野,於是就去咗旺角中心食鐵牛啦🤤紅燒牛筋腩麵 $68可以 +$3 轉台南刀削麵 份量十足,食量較少嘅女生一定食唔晒😂。先試個湯頭,算是濃厚甘醇, 亦帶點微辣,碗內還有酸菜和大量蔥花作配菜, 增加酸味和香口度。再試下牛肉,選用了金錢腱這部位, 還有牛腩和牛筋,, 牛肉煮得都夠軟腍嫩入味, 不過牛味未算十分濃厚。但牛筋今次就有d失手啦,都有幾舊煮得夠淋所以好好味,但有啲好明顯住得未夠耐,有少少偏硬,影響咗個口感。麵條是偏幼身那種, 都夠彈牙,但我中意食粗身硬面,所以呢種面就未太岩我心意了。 逢甲鹽酥雞 $39鹽酥雞有surprise,一份有5,6件雞,雞肉唔會炸得好老好硬,食落口都仲有少少肉汁。點埋個醬汁一齊食,好味!口水椒麻牛肚絲 $39又係另一個唔錯嘅小食,牛肚絲切成薄片所以唔會好韌,個口水汁亦都好夠味唔會太辣。涼拌小黃瓜 $30食餐飯最失望就係呢個😢黃瓜唔爽脆。而且係甜酸既涼拌,雖然我都鍾意食甜酸嘅涼拌。但我當下想食嘅係有麻油同醬汁,咸既涼拌,所以當下有啲失望。小碗滷肉飯$32雖然個名叫小碗但實際份

紅燒牛筋腩麵 $68
可以 +$3 轉台南刀削麵

了。

逢甲鹽酥雞 $39

口水椒麻牛肚絲 $39

涼拌小黃瓜 $30

小碗滷肉飯$32
雖然個名叫小碗但實際份量一啲都唔少喎。係可能因為我鍾意偏甜少少嘅滷肉,鐵牛嘅滷肉甜味比較少,不過都好食既。如果肉同汁多返小小就好啦!😛😂

另外嗌左杯冬瓜茶飲,但唔知係佢放太少冬瓜糖定係落得太多冰,成杯野好淡,扣分!
2021-10-31
$100 (Last Night Supper)
  • 麻辣牛肚絲
  • 紅燒牛筋腩麵