西環不嬲多美食,今次黎到呢間收藏左好耐既意大利餐廳「Casa」,以意大利小食文化Cicchetti為靈感,供應正宗意式小食,仲有新鮮自家製手工意大利麵,餐廳樓高3層,地方大之餘亦都營造到好似店名「Casa」家既感覺一樣Clams新鮮既蜆用上白酒、忌廉、煙燻紅椒粉烹調,個汁酸酸甜甜帶點微辣好好味,唔好嘥左個汁要用麵包蘸晒佢Octopus Carpaccio八爪魚切成薄片,配以醃製既紅洋蔥,火箭菜、Pancetta意大利bacon片,仲有羅勒蒜泥蛋黃醬、成碟既味道都好夾,配白酒真係一流Crispy Scale TilefishTilefish魚鱗炸至又挺又脆身,肉質亦能保持鮮嫩,下面墊左薯蓉同意大利青瓜,而個醬汁加了橙同番茄顏色帶橙橙地色,味道酸酸甜甜好開胃,好食到叫了2份Duck Ragu Pappardelle每條闊條意粉都黏到鴨肉同雞肝香濃既味道,燜煮過既鴨肉好腍,加入Vin jaune 黃酒,再刨上Parmigiano芝士,好好食Prime Striploin Tagliata8 Oz USDA Prime Striploin 煎至medium, 熟度岩岩好呈粉紅色,附上濃縮既肉汁

Prime Striploin Tagliata
8 Oz USDA Prime Striploin 煎至medium, 熟度岩岩好呈粉紅色,附上濃縮既肉汁,仲有幼滑既薯溶同沙律菜作side dish, 8 Oz都唔係好夠喉🤭

Sauteed Mushrooms
蘑菇混入左炸蒜、香草一齊炒,非常惹味

Ox Cheek Pappardelle
穀飼牛面頰肉質軟腍,用上紅椒、砵酒烹調,自家製既闊條意粉非常Al dente,整碟既味道唔會過濃或過淡

Tiramisu
Tiramisu加入左Mascarpone cheese, espresso, Amaretto 杏仁味甜酒, Kahlua 咖啡酒,整件既濕度係不錯,但如果再多少少Mascarpone cheese口感會再綿滑d

Tofu Panna Cotta
用上新鮮豆腐、雲呢拿籽, 紅糖, 淡豉油製成,幼滑如絲,仲食到淡淡既豆腐味,幾特別既味道

Cioccolato
入面有朱古力芭菲、榛子、時令生果、Champagne Zabaglione, 朱古力芭菲我初頭以為係雪糕,但原來係朱古力mousse cake, 個質感我鍾意,唔太黏口唔太甜,仲有d朱古力碎係入面,個沙巴翁意式甜醬加入了香檳,味道更加香甜
Cioccolato

呢度昏暗既環境令人好relax,食物亦都相當好食,但果然係Cicchetti,每碟既份量真係細細碟的,我地食極都食唔飽🤣🤣