2022-02-23
呢日係油麻地完成工作後,發現天氣變了,不止風大得很,而且還下著大雨,使天氣變得更寒冷,而因為工作而沒有吃飯,所以肚子在咕嚕咕嚕的叫著,並開始感覺到身體冷得要抖震,想立刻吃碗熱騰騰的飯。呢間牛丼店之前已經試過,記憶中係即叫即做的足料飯菜,平日仲大多數要大排長龍先食到的,剛巧今日下了大雨,所以不用排隊都可以食到。今次係我第一次係呢間店堂食,發現原來堂食同外賣係分開兩個區域的,一入門口,店員就會詢問你係堂食定外帶,如果外帶,就會先在收錢機比錢,然後去等候區等待,如果係堂食就會示意你先揾位坐底,然後就會比餐牌同一杯水你,枱上仲有一個鐘,比你叫食物時用的。冇諗過一間係我想像中係快餐店既餐廳會係係座位叫食物的,平時的快餐店不是在收銀機先付款後取餐的嗎?所以呢個對我黎講係一個幾特別既體驗黎。黎到呢度,我既首選一定係牛丼拉,佢有S size:$25 ,M size: $29 及 L size:$39, 由於我冇食早餐,所以一叫就叫左個M size: $29既牛丼,再配炸雞套餐(+$20配炸雞及凍飲/麵豉湯),總共$49。牛丼既肥牛好多,夠哂足料,而飯量更加不在話下,基本上一個女仔可能未必食得哂一個M
牛丼炸雞set
牛丼既肥牛好多,夠哂足料,而飯量更加不在話下,基本上一個女仔可能未必食得哂一個M size既飯,所以細食既可以叫S size,咁就更化算了,而最令我傾心既就係牛丼既汁,撈飯食一流,不過可惜啲汁都係飯既最底,所以要拌勻都唔容易呢。
M size 牛丼
而炸雞都係我推介既食物之一,一小碗裏都有三舊雞,佢炸皮夠薄,而且肉質厚實,食得好滿足,不過如果餐廳可以提供沙律醬就更完美了。
湯就都係普通既麵豉湯,而本人不甚喜歡飲麵豉湯的,只係因為餐廳入面只提供凍飲,沒有熱飲,所以無奈之下便算了麵豉湯,所以不予置評了。
總括而言,以這個價格可以食到一個set 餐,而且可以食到又飽足又溫暖,都係值得推介的。