2011-09-13 88 views
星期六約了數位同樣愛食的朋友見面,搵餐廳首選免開瓶費的,中上環也有很多選擇,最後鎖定此地.星期六晚飯時段既蘭桂坊冇想過會咁少食客,此餐廳位處某雪糕店對面樓上,竟然得我們一臺客 我想他們要好好做下宣傳功夫了!7:35pm4位到齊可以落order了. 頭盤大家都叫不同既salad,有鵝肝,,煙三文魚,蟹肉及蜆肉拚蝦salad.賣相很好.鵝肝幾大片,煎得香脆(友人請我試少少 ) 我既煙三文魚合格,另外2款salad係清(蟹肉)及少少咸(蜆+蝦), 大家都滿意之後上餐湯,得2款選擇: cream mushroom or carrot chicken ,cream mushroom好多菇蓉,好香濃,carrot chicken清湯相對失色了,仲有d似金X雜菜雞湯main course: 2位點燒羊架伴薯蓉,1位點燒牛扒,1 位點香煎鱸魚,燒羊架我要求7成熟,有dd over cooked ,不過紅肉我唔喜歡太生,算佢過關.食羊最最最怕係有陣羶味,此羊架冇此問題,肉質尚可,調味合到好處,good job!另鱸魚也非常滑,半點腥味都冇,我試過其他更貴價餐廳既煎鱸魚,都冇做得咁美味,相信魚肉既分佔去8

main course: 2位點燒羊架伴薯蓉,1位點燒牛扒,1 位點香煎鱸魚,燒羊架我要求7成熟,有dd over cooked ,不過紅肉我唔喜歡太生,算佢過關.食羊最最最怕係有陣羶味,此羊架冇此問題,肉質尚可,調味合到好處,good job!另鱸魚也非常滑,半點腥味都冇,我試過其他更貴價餐廳既煎鱸魚,都冇做得咁美味,相信魚肉既分佔去85% , 另外靠手勢及調味了. 至於牛扒,分量大大件, 友人又慷慨分d俾我試, 肉質與味道也屬於合格吧,對牛扒本人一向興趣不大.見友人食得滋味,應該唔會差

最後甜品係cream brulee ,中規中矩,如果size大番些少就更滿足了!

品嚐美食係一種樂趣,有酒相伴更可提升胃口.我們帶左2支酒來開餐,一紅一白, 有食有講有笑之下,2支酒好快就報消了.哩餐除左用指定信用卡有9折外仲慳左酒錢,4人埋單共$1170 ,絕對合理

tips: 餐廳10點後轉open bar任飲,會播clubbing music及嘈一點,如想繼續傾計10點後自行轉地方!
2011-09-10
$300 (Dinner)
  • sea bass
  • lamb chop