2017-01-24 179 views
同朋友出黎食雞煲,黎左一間叫寶寶雞煲的,哈哈,即刻諗起寶寶不說……位於一樓的寶寶,地方不算大,好有老店feel,意外地沒有雞煲的油煙味,感覺乾淨。先點了雞煲,再加點別的火鍋料,不知道半份同全份份量有幾大,先點一些再加單吧。醬料收費$4一位,是混了豉油,辣椒,沙茶醬等的混醬,幾合口味。再點了飲品,超大杯!巨型鹹檸七($28)&真係大檸樂($32),雖然係老店feel,但食物同飲品名稱都下了心思,想搶攻年輕市場吧。雞煲很快便到了,點的是招牌香辣雞煲(冰鮮雞半隻)($95),辣度要了微辣,原來微辣真係好微好微辣,較接近港人口味吧,基本上我覺得完全唔辣,雞件嫩滑,但可能太心急食,不太入味,加點混醬食就剛好。食完雞煲就係時候打邊爐,店員會加入清湯,混了雞煲的醬料,湯底味道挺複雜的。手切新鮮牛肉($98半份),先來半份靚牛,牛味十足,不肥但入口嫩滑,好正。手打墨魚丸($55一碟),百花釀油條($20半份),酥炸魚片($28一碟),忘不了魚皮餃($33一碟)墨魚丸爽口彈牙,油炸鬼打邊爐又幾正喎,吸滿湯汁,魚片很脆但略鹹,魚皮餃勁肥,咬下一口魚油,正。即炸响鈴($32一碟),鮮淮山($16半份),一試

即炸响鈴($32一碟),鮮淮山($16半份),一試難忘($33一碟),爆漿芝士丸($33一碟)

响鈴很油,但即叫即炸很脆,淮山新鮮,一試難忘原來係麻吉燒,芝士丸真係勁多芝士。
油麥菜($28一碟),雞脾菇($28一碟),山水豆腐($18一碟),粟米($28一碟)

各種蔬菜都很新鮮,粟米係超甜粟。
四川土豆粉($12),煮熟後會變透明,淡淡的薯仔味又幾好味喎。
爽滑重慶粉($22),以為係酸辣粉個種,但食落淋身啲,真係好滑,但個人較喜歡上面的土豆粉。

價錢並不便宜,但食材新鮮,選擇款式亦多,仲有好多肉,餃子,海鮮等無叫,見隔離枱食得不亦樂乎,下次都叫點特別的食材先。
2017-01-22
$400 (Dinner)