2018-07-11 1076 views
今次黎呢間係有同為愛好葡國式乳豬飯的友人推介,地址有點偏,不過都唔難搵。去到見到好多人已經在用餐,甜品櫃半空。店內樓底高, 而且好多飲酒優惠,例如某香檳買一送一 ,某酒精飲品like 餐廳facebook送一杯, 而且之後店主有來打招呼,原來 餐廳雖然有酒牌,但都歡迎食客自攜美酒,免開瓶費, 整體餐廳氣氛和樂融融。先點左兩個小食葡,葡萄牙炸馬介休球,蒜香片澳洲牛柳粒。 馬介休球做到細細粒,小橢圓形,比起係澳門 食到嘅圓球形,更加鬆脆香口,鱈魚味道更出。蒜片牛柳粒, 小食來說分量頗多,牛肉粒,粒粒味道均勻,唔會過老。 蒜片炸到金黃色,好香口。中間叫咗碗龍蝦湯一齊share。主食方面叫了白酒鮮蜆意粉,同埋主角,傳統葡式乳豬飯。白酒鮮蜆意粉,用的是大蜆,冇沙, 好鮮味煮得啱啱熟。 意粉我先放一陣才食, 一開頭覺得口感略硬, 之後拌勻底下嘅意粉汁之後很好味。乳豬飯分量不, 乳豬皮眼上去油亮光滑,很香脆,入口不油不膩,豬肉嫩滑香口, 聽店主講呢度烤乳豬非常著重溫度同耗時間,時間或溫稍有不合, 就會必咗肥油出嚟, 成個乳豬飯就會有 肥膩。 金黃色的炒飯內有多種配料炒過,味道一流。雖然最後飽到冇食甜

先點左兩個小食葡,葡萄牙炸馬介休球,蒜香片澳洲牛柳粒。

葡式炸馬介休球

蒜香牛柳粒

龍蝦湯

中間叫咗碗龍蝦湯一齊share。

主食方面叫了白酒鮮蜆意粉,同埋主角,傳統葡式乳豬飯。

白酒鮮蜆意粉

葡式烤乳豬飯

雖然最後飽到冇食甜品,但乳豬飯值得我再來。
$260 (Dinner)
葡式炸馬介休球
蒜香牛柳粒