2013-08-21
今晚放工後,打算同陳生到旺角買相機,買之前醫飽個肚先。唔知大家有冇同感,每次到旺角,即使旺角有好多食肆,但硬係唔知去邊度食飯好!如是者,咁啱經過洗衣街時,見到紅色招牌嘅「好旺角」,地方整潔光鮮,而且有位唔駛等,一於入去食餐便飯。******************************望見個餐牌先知自己有眼不識泰山,原來好旺角場1972年創立已經有42年歷史,我同陳生叫咗餐牌上有個LIKE喺隔離嘅鮮蝦雲吞河﹠鳳城水餃撈麵,信心保證!先講我碗鮮蝦雲吞河($27),共4粒雲吞藏於河粉底,我鍾意河粉湯底幾清淡,河粉軟滑;但鮮蝦雲吞未見出色,雲吞餡料有點過咸,鮮蝦細小,以$27價錢來講,整體合格。我覺得陳生叫個碗鳳城水餃撈麵($39)比較吸引!水餃皮薄,味道尋常,未見特別之處;反而撈麵令整碗水餃麵味道提升,油份充足嘅撈麵彈牙爽滑。簡簡單單,咁又一餐。******************************用餐時,見到搭枱嘅客人食豬手撈麵食得津津有味,看來下次有機會也要回頭試試!另外,幫我地落單嘅老伙記好似執到金咁,面帶笑容,值得一讚。
先講我碗鮮蝦雲吞河($27),共4粒雲吞藏於河粉底,我鍾意河粉湯底幾清淡,河粉軟滑;但鮮蝦雲吞未見出色,雲吞餡料有點過咸,鮮蝦細小,以$27價錢來講,整體合格。 我覺得陳生叫個碗鳳城水餃撈麵($39)比較吸引!水餃皮薄,味道尋常,未見特別之處;反而撈麵令整碗水餃麵味道提升,油份充足嘅撈麵彈牙爽滑。簡簡單單,咁又一餐。 ******************************