2023-06-20
今次為左尋找世一米線,不惜放假走到大西北屯門試下地頭蟲雲川米線。點解話佢係地頭蟲,原因係雲川係米線界黎講好受歡迎,所以開左5間分店,但5間分店全部都開係屯門,名符其實係屯門地頭蟲米線。因為過左午飯時間,所以好彩唔駛排隊就食到。其實我每次揀食店前,都會做定Research,究竟呢一間值唔值得去,如果值得,應該要揀咩菜式或餸菜。而今次就叫左呢度最出名的豬頸肉,另外試一間麵店有無做得好,就會揀最普通的餸菜,通常我都會揀蘿白,睇下整成點。米線送上後,發覺湯底的顏色比較鮮艷,同以往食開雲南米線的湯底唔同。試飲一啖後,發覺好有驚喜,除左顏色唔同外,味道都係與眾不同。係麻辣的湯底上充滿豬骨味,唔會好刺激到你喉嚨,令到你飲個湯時會好舒服,會繼續想飲落去。呢個感覺係之前食過麻辣米線上搵唔到的,難怪咁受歡迎!餸菜方面,豬頸肉望落去有少少乾,但食落去外脆而內軟。反而蘿白有些瑕疵,雖然做到無渣,但我稍為覺得蘿白芯未夠入味,如果再炆耐D或者切細塊些會更加好。總體而言,食完之後終於明白點解可以係同一區不斷開分店。雲川米線,絕對係我Top 3之選!
總體而言,食完之後終於明白點解可以係同一區不斷開分店。
雲川米線,絕對係我Top 3之選!