2018-01-19
每次去尖沙咀都會忍唔到過海前來到White Beard order炸魚薯條,坐係海邊食別有一番風味。今次例牌order 佢地嘅Signature Fish n Chip,質素一貫地好,鱈魚唔會一切就碎輯輯,炸份好薄,魚同粉亦都唔會分離,鹽花好均勻,每一啖都好香口。炸魷魚圈都好吸引,隻隻都好粗身,魷魚都新鮮無雪藏味,輕輕擠啲檸檬汁就好好食,而且$48份量都唔少,兩個人食岩岩好。佢地嘅他他醬真係咁多隻醬入面最好食,夠酸味,質地濃稠度啱啱好,無論同薯條,炸魚同其他海鮮都好夾。不過Mustard就有少少失望,味道偏甜,唔太夠芥辣,所以強烈建議兩個醬都揀晒他他最就好!(一個他他醬真係唔夠點haha!)Yuzu Honey 夠fresh唔太甜,始終食炸嘢要叫有汽飲品先正,下次order返啤酒比較好!呢間分店最好最好嘅bonus就係呢片維港景,坐係碼頭旁嘅梯級度食猶如置身外國,享受片刻寧靜。來過幾次蘇豪同碼頭分店,於我而言如果係下午時間,食個late lunch,蘇豪分店似乎適合啲,個邊個感覺再休閒啲;如果好似我咁evening時間或者放工未想返屋企住,呢邊吹下海風係一個唔錯嘅選擇!