2021-03-29
放工喺荃灣想食日本菜,印象中冇乜居酒屋🏮選擇,點知隨心經過抬頭一望見到花 居酒屋,小小的大門裏面藏着一顆櫻花樹🌸 日本情懷坐得舒服,抗疫措施也做得很充足。燒牛肉沙律 $98前菜食一啲開胃菜,日式沙律夠清新,最有驚喜嘅係燒牛肉,真係熱辣辣香噴噴,牛味濃郁油脂豐富,足料分量大,沙律菜夠新鮮爽脆,作為頭盤非常清新醒胃。魷魚塘揚 $48細細份是很好的佐酒小吃,炸得外脆內軟,鮮味濃郁,整體味道很好。爐端燒紫蘇黑豚腩 $28這裏的爐端燒不能錯過,紫蘇味特別也可以去黑豚腩的油膩感。雞肉棒 $28雞肉棒無骨啖啖肉,沾上蛋汁吃更美味。雞翼 $22鹽燒特別有風味,肉質滑又多汁。燒煙肉車茄串 $18鹹香的燒煙肉,包裹着爆汁的車茄,口感層次豐富。壽司這個是我自由點的美味壽司拼盤,三文魚腩用料上乘,質感新鮮,好鮮甜。鰻魚好肥美,飯醋比例恰到好處。北寄貝 口感爽脆鮮甜。芥辣八爪魚軍艦,辣一辣成個人精神晒。蟹肉蟹膏軍艦 $38講到我最欣賞嘅都係蟹肉蟹膏軍艦,紫菜脆卜卜,蟹膏超厚非常多,入口即化,蟹肉仍然保持粉嫩感。和食料理海膽松葉蟹黑松露蒜汁炒飯 $138賣相精緻漂亮,味道亦一流,海膽新鮮好高質 ,松葉蟹肉餡料超多
燒牛肉沙律 $98
魷魚塘揚 $48
爐端燒
紫蘇黑豚腩 $28
這裏的爐端燒不能錯過,紫蘇味特別也可以去黑豚腩的油膩感。
雞肉棒 $28
雞肉棒無骨啖啖肉,沾上蛋汁吃更美味。
雞翼 $22
鹽燒特別有風味,肉質滑又多汁。
燒煙肉車茄串 $18
鹹香的燒煙肉,包裹着爆汁的車茄,口感層次豐富。
壽司
蟹肉蟹膏軍艦 $38
和食料理
海膽松葉蟹黑松露蒜汁炒飯 $138
賣相精緻漂亮,味道亦一流,海膽新鮮好高質 ,松葉蟹肉餡料超多的,加埋黑松露蒜汁炒飯食,正!
牛油甜番薯 $18
今天沒有吃雪糕甜品,牛油甜番薯 清甜入口Q彈,作為甜品也不錯。