2023-11-14
朋友生日指定要去大圍食越南菜,嚟到大圍「越」,店內面積雖然不及連所經營嘅大舖,但裝修設計都有越南特式。睇完餐牌發現價錢真係街坊價,其實有一刻想話餐牌上同我每款嚟一樣🤣但當然係無咁樣做,因為唔想浪費食物!三個人點咗六款食物,包括:火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛丸)法式牛油雞翼下龍灣墨魚餅小食拼盤(雞翼、春卷、蝦餅、扎肉及米紙卷)香茅豬頸肉越式肉碎生菜包火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛丸)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️湯底香濃牛肉熬製,好濃嘅牛味;牛腩夠淋及入味;牛丸爽口彈牙法式牛油雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香脆外層及好香牛油味,食落口鬆脆外層,極力推薦!下龍灣墨魚餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個墨魚餅暫時係人生食過最好味嘅墨魚餅,入面有墨魚肉令到個墨魚餅好有口感小食拼盤⭐️⭐️⭐️無太大驚喜,由於食完個墨魚餅後再食蝦餅,蝦餅就給比下去😅;不過小食拼盤內嘅春卷好好味,所以如果人多就建議散點春卷香茅豬頸肉⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食咁香濃香茅味嘅豬頸肉,外表香脆,內裡多汁,幾好味。越式肉碎生菜包⭐️⭐️⭐️⭐️肉碎份量比想像中多,抵食。整體感覺比起外面連鎖經營嘅越南餐廳好食好多,最最最重要係價格街坊價,經濟實惠!
三個人點咗六款食物,包括:
火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛丸)
法式牛油雞翼
下龍灣墨魚餅
小食拼盤(雞翼、春卷、蝦餅、扎肉及米紙卷)
香茅豬頸肉
越式肉碎生菜包
火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛丸)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
湯底香濃牛肉熬製,好濃嘅牛味;牛腩夠淋及入味;牛丸爽口彈牙
法式牛油雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香脆外層及好香牛油味,食落口鬆脆外層,極力推薦!
下龍灣墨魚餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小食拼盤⭐️⭐️⭐️
香茅豬頸肉⭐️⭐️⭐️⭐️
第一次食咁香濃香茅味嘅豬頸肉,外表香脆,內裡多汁,幾好味。
越式肉碎生菜包⭐️⭐️⭐️⭐️
肉碎份量比想像中多,抵食。