2018-10-14
終於有朋友可以陪我食非常出名既樂天皇朝八色小籠包,一向覺得那些古怪口味既中菜多數都係伏伏地,但因為身邊太多人話八色小籠包好食,所以一直都好想親自試一試。八色中我試左其中既鵝肝,黑松露同埋川味小籠包,果然名不虛傳,味道非常不錯,鵝肝,黑松露味道好出,但整體依然還是傳統小籠包味道,味道組合創新得嚟不會過火,下次應該要一人一籠試晒八件先夠皮。另外新張期間"只送不賣"既辣椒螃蟹小籠包更加驚喜,成隻都係蟹肉同濃郁既蟹湯汁,連豬肉都無加到,滿口都係微辣而濃烈既蟹香,只要你叫一籠八色小籠包再share fb就送5隻俾你,好抵食芝麻醬油麥菜超級驚喜,無諗過原來生食油麥菜係咁好食,點埋芝麻醬好開胃,好想返屋企即刻自己試下整,但唯獨係芝麻醬同一般市面既芝麻沙律醬味道太類同,雖然味道好夾但如果係自家製相信口味可以調配得更獨特。紅油抄手皮薄餡多,索埋紅油一啖一件味道不錯。李白醉雞絕對係水準之作,我自己煮醉雞都算頗有研究,依度既醉雞絕對係我食過最好食之一,雞肉嫩滑,醉雞汁酒味香濃味道調得剛好,不花巧卻恰到好處。另外全晚最喜歡的絕對係賽螃蟹,蛋白推得很靚口感非常似蟹肉,撈上蛋黃汁同陳醋異常開胃,看似簡單既一道菜卻
八色小籠包
辣椒螃蟹小籠包
芝麻醬油麥菜
重慶紅油鮮蝦抄手
李白醉雞絕對係水準之作,我自己煮醉雞都算頗有研究,依度既醉雞絕對係我食過最好食之一,雞肉嫩滑,醉雞汁酒味香濃味道調得剛好,不花巧卻恰到好處。另外全晚最喜歡的絕對係賽螃蟹,蛋白推得很靚口感非常似蟹肉,撈上蛋黃汁同陳醋異常開胃,看似簡單既一道菜卻非常之考功夫才可煮得咁出色。最後既甜品驢打滾係非常完美既落幕,糯米皮香軟配上清甜既紅豆蓉,明顯係即製即捲既新鮮甜品。
李白醉雞
瑤柱芙蓉賽螃蟹
宮廷驢打滾
非常滿充既一餐,絕對值得返轉頭再試其他款式美食