2024-06-17 160 views
父親節前夕帶咗屋企人去中菜廳食飯,試一間朋友介紹喺尖沙咀嘅酒樓川菜😋我哋冇提前叫啲咩特別嘅圍餐,所以叫咗單點節日小菜,可以自由配搭唔同嘅菜式,揀自己想食嘅💯而且環境寬敞,非常光猛,坐得舒服👍🏻因為我哋只有兩個人,所以就叫咗兩款小菜同埋一個白飯share👍🏻分別係招牌吊燒雞半隻🐓($228)同埋宮保腰果蝦球🍤($168)話明招牌,所以隻雞一上枱嘅時候已經聞到一陣燒香味,每一件雞個外皮都係炸到金黃色🤤食落雞肉非常嫩滑,啖啖都有肉汁咇出嚟,每個部份亦都唔會燒得過熟變咗乾柴柴👍🏻脆香外皮加白滑雞肉一啖食,充分將呢個招牌菜發揮得淋漓盡致👍🏻另外宮保腰果蝦球亦都炒得啱啱好,辣度唔會過分,而且蝦球亦都非常有彈性爽口,夠晒大隻🦐配埋西芹同埋腰果,爽脆鮮甜所有口感都齊晒👏🏻鍾意食蝦又鍾意辣辣地嘅朋友一定要點!淨係叫呢一碟餸都足夠食一碗白飯😋下次如果有啲咩節日要訂枱同屋企人食飯,都不妨可以考慮嚟呢度訂返幾圍同親朋戚友一齊慶祝🪅