🕯️店名* #霸王山莊🕯️🔮地址* 尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下🔮沒有分店✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️➡️同朋友一齊聚會 叫左個四人餐➡️原價$1486 有匯豐,恆生,AE卡有7折➡️我地再另外加多左一籠小籠包➡️折實$1246 人均$311.5➡️中菜黎講都算中等價錢➡️不過味道可以再有待提升➡️服務態度幾好 唔需要叫好多聲先有人應 甘岩當日聖誕節 帶頭飾果陣有個侍應姨姨問我地邊度買 整體上都幾nice 其他服務方面可以更主動➡️上菜速度都預得岩岩好 佢地會先上小菜 最後食到7788 先會上片皮鴨 如果本身比較細食既人可能會等唔切片皮鴨就飽➡️菜式味道偏淡 如果本身重口味既人可能不太適合✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️🪄花雕醉雞分量幾多 四個人都可以夾到2-3舊 雞件排得幾靚 雞肉嫩滑 同埋唔肥膩 但本身個人好少食酒類食物 所以覺得酒味有d重🪄蒜泥白肉片同樣上碟都十分美觀 白肉肥瘦均勻 厚度中等 肉質有彈性 皮有少少韌度 同平時食譚仔三哥果d唔一樣 如果皮可以稍微淋翻d就更加好🪄花膠海皇羹呢碗湯羹幾好飲 唔會有味精味道 平時其他地方飲會好口渴 濃淡適中 但用料上 肉眼見唔到有花膠🪄北京烤鴨擺盤精緻 比起
🕯️店名* #霸王山莊🕯️

🪄花雕醉雞
🪄蒜泥白肉片
🪄花膠海皇羹
🪄北京烤鴨
擺盤精緻 比起之前食過既烤鴨色澤淺色 圍住碟的皮連肉 中間只有烤鴨皮 皮片得比較厚身 但大部分都係皮肉分開 可以有待進步 味道不錯
伴菜有京蔥 醬汁及青瓜 青瓜系連皮 而且覺得不太新鮮 比較乾身
包烤鴨片的皮比起之前食過的 尺寸偏細 所以唔會包到好美觀 但就變相更能感受烤鴨味道
🪄川式雙椒炒和牛粒
呢一碟系甘多樣最差 洋蔥青椒黃椒比例太多 和牛得幾粒 仲要大部分都超多肥膏 寧願比分牛柳粒炒都無甘嬲
🪄蒜子上湯浸翡翠苗
味道不錯 偏清淡 翡翠苗清脆嫩綠 上湯浸泡之後不會太有草青味 剛好可以中和烤鴨及其他小菜的肥膩感
🪄霸王炒飯
本身炒飯系有雜豆同埋蔥 走曬之後就變左圖中樣貌 味道都係偏淡 個人幾中意
🪄上海豆沙鍋餅
分量偏小 而且酥皮好硬及厚 上面鋪上大量芝麻 口感一般
🪄上海小籠包
皮薄餡靚 新鮮出爐 呢個必加!!小籠包裡面的上湯配搭的很好
🎈味道評分*😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
$311.5 (Lunch)
Celebration
Christmas