2024-01-27
前排有朋友去呢間食鐵板燒,大讚呢間餐廳除咗可以望到維港夜景,食物同服務嘅質素都非常唔錯;咁岩我又好掛住日本同台灣嘅鐵板燒,就轉登book咗呢間餐廳試下。餐廳地理位置方便,環境非常舒服,當日坐嘅位置係吧檯位,可以近距離望到廚師烹調。🍴海賀ニ人套餐🥗 無花果蟹肉沙律沙律嘅配料非常豐富,除咗有爽脆嘅蔬菜,仲有清甜嘅無花果同充滿鮮味嘅蟹肉,再配埋酸味嘅沙律醋,愈食愈開胃。🐟三文魚籽伴海雲醋三文魚籽粒粒晶瑩剔透,食落完全無腥味,充滿鮮味,而海雲爽口滑溜,醋汁酸得黎又好開胃。🍲磯煮飽魚鮑魚肉質鮮嫩,煮得好入味,可以食到鮮甜香濃嘅日式醬油同昆布味;鮑魚下面仲有一件大根,燜得好腍同入味。食鮑魚個陣,可以點餐廳自家制嘅醬汁,據侍應介紹個醬係用鮑魚熬成。🥘鵝肝鵝肝上檯個陣,已經可以聞到好香嘅味;鵝肝表層煎到帶脆口感,內裡帶幼滑質感,入口即溶。如果覺得太油膩,可以夾埋麵包或者配埋黑蒜汁一齊食。🦐 大蝦大蝦肉質結實彈牙,仲可以保持到juicy;第一啖食個陣可以唔點蟹膏醬一齊食,先試下蝦嘅原味,會食到濃郁嘅蝦味。🥩 A4宮崎牛宮崎牛口感肉質彈牙鮮嫩,口感多汁且豐富,入口後食到啖啖油脂香,配埋蒜片同黑松露醬一齊食
🍴海賀ニ人套餐
🥗 無花果蟹肉沙律
🐟三文魚籽伴海雲醋
🍲磯煮飽魚
🥘鵝肝
🦐 大蝦
🥩 A4宮崎牛
宮崎牛口感肉質彈牙鮮嫩,口感多汁且豐富,入口後食到啖啖油脂香,配埋蒜片同黑松露醬一齊食,味道同口感更加豐富。
🍚 黑松露和牛&櫻花蝦炒飯 配漬物&味噌湯
和牛同櫻花蝦兩樣都好吸引,所以同朋友各叫一款;炒飯軟硬乾濕適中,米飯粒粒分明,和牛炒飯嘅黑松露味香濃,每一啖都食到牛肉粒;櫻花蝦炒飯嘅味道雖然比和牛炒飯淡,但櫻花蝦香氣十足,食落口充滿鹹香海味。
🍴甜品
🫘 南瓜紅豆糖水(熱)
紅豆糖水甜度適中,每粒紅豆都好大粒,口感鬆軟,好岩冬天個陣食。
🍮 焙茶奶凍
焙茶奶凍口感軟滑,表面嘅焙茶果凍香濃而不甜膩,底下Q彈嘅奶凍入口即融,味道豐富。
🥤飲品
🍸 The “HK
呢杯cocktail嘅基酒係清酒,清酒氣味清爽純淨,香氣馥郁;第一次飲sake cocktail,估唔到用黎整cocktail都幾好飲。
🍹Honey Moon
呢杯飲品由石榴、菠蘿汁同蜜糖調制而成,因為係用水果鮮榨而成,所以比較杰身,味道充滿果香,估唔到呢三樣野加埋係咁夾。