2022-08-22 51 views
Maki 拉麵今日同朋友去到油麻地諗住搵一啲隱世小店,行行吓見到一間叫做Maki拉麵, 鋪面好似幾有特式,所以入去一試。我同朋友叫咗兩碗拉麵同兩個小食,拉麵有硬度選擇,可以迎合唔同人嘅口味。特濃豚骨拉麵配普通硬度嘅麵:豬骨湯底幾濃郁,湯底唔會十分熱,適合一啲唔太鍾意高溫嘅客戶。叉燒有少少燒焦嘅感覺,肉質幾稔,識落唔錯;紫菜大大塊,正!有半隻流心溫泉蛋,味道亦不錯。配料量大,雲耳咬落非常爽口。黑蒜油豚骨拉麵配軟麵:朋友叫咗呢碗,黑蒜味頗濃,味道不錯,其他配料與特濃豚骨拉麵差不多。雞軟骨餃子:餃子煎得唔錯,金黃色,脆口。雞軟骨做餡頗為特別,承諾亦唔會覺得好硬,可以一試。炸雞:炸得唔錯,外脆內嫩,雞肉仲有彈性。醬汁酸酸的,都幾特別。老闆仲送咗自家製櫻花蝦醬俾我哋,原來係周年紀念,食拉麵送醬料,都幾好!
Maki 拉麵