2008-09-25
之前幫親過兩次, 第一次覺得d味道都ok, 加上老板娘殷勤招待, 所以, 先有下次. 但埋單時問她, 乜唔係用DBS信用卡食滿$500, 有九折咩?, 老板娘話近中秋節, 多人旺場嘛! 所以暫停, 叫我哋體諒下, 平日嚟食就有. 當其時比面老板娘咁好招呼, 就算啦! (是去年的中秋節).到第二次是在同年的年初七, 當日都是一樣旺場, 我哋一行大人加細路12個, 當天有位(類似老板的類體), 嚟幫我哋寫菜, 當我哋每點一樣餸時, 佢就問要唔要加大, 我們表示想試多幾款唔同菜式, 問佢咁每客份量有幾多? 他就(副副氣氣)話一人一嚿都冇, 我問佢即係幾多? 佢話7,8嚿倒!我便話OK啦, 因唔係個個人都鍾意食. 佢就話你哋自己諗啦, 驚你哋唔夠食, 等陣再加單要好耐! 我話唔緊要, 到唔夠食先再加, 我哋趕時間. 佢就話到時你哋唔好嘈話耐就得! 冇幾耐d餸就(噓噓聲)嚟晒, 食到一半(類似老板個件類體)就嚟問我哋夠唔夠食, 要唔要加餸? 我話重未食晒唔知喎, 要的話我叫你呀! 之後, 佢就過咗第二張枱. 聽到佢同第二枱講, 你哋d嘢齊晒囉, 上埋糖水比你哋啦! 個枱客就話:我哋有個生日蛋糕未
到第二次是在同年的年初七, 當日都是一樣旺場, 我哋一行大人加細路12個, 當天有位(類似老板的類體), 嚟幫我哋寫菜, 當我哋每點一樣餸時, 佢就問要唔要加大, 我們表示想試多幾款唔同菜式, 問佢咁每客份量有幾多? 他就(副副氣氣)話一人一嚿都冇, 我問佢即係幾多? 佢話7,8嚿倒!我便話OK啦, 因唔係個個人都鍾意食. 佢就話你哋自己諗啦, 驚你哋唔夠食, 等陣再加單要好耐! 我話唔緊要, 到唔夠食先再加, 我哋趕時間. 佢就話到時你哋唔好嘈話耐就得! 冇幾耐d餸就(噓噓聲)嚟晒, 食到一半(類似老板個件類體)就嚟問我哋夠唔夠食, 要唔要加餸? 我話重未食晒唔知喎, 要的話我叫你呀! 之後, 佢就過咗第二張枱. 聽到佢同第二枱講, 你哋d嘢齊晒囉, 上埋糖水比你哋啦! 個枱客就話:我哋有個生日蛋糕未切,麻煩你幫我哋攞嚟! (類似老板個件類體)就話:吓!要趕住交枱喎! 個客就話:打電話訂枱個時, 冇話要幾點鐘交返張枱喎! 佢就同個客講: 通常預你哋食兩個鍾倒, 之後就交枱, 架陣門口都企到滿晒人. 咁個客非常不滿意話: 我哋都未食完, 係唔係唔駛比錢走得呀! 跟住(類似老板個件類體)就好冇癮咁話:架陣攞埋個蛋糕比你哋啦!
我哋明白點解佢咁關心, 成日問我哋夠唔夠食, 原來想我哋快d食完快d走. 真係唔好意思, 原來係我哋阻住人發達! 我聽到都冇晒胃口, 費時阻住人哋, 就叫埋單! 我哋一樣問他,係唔係用DBS信用卡食滿$500, 有九折? 佢就話架陣過年時期冇優惠! 我哋話唔係話(年初一至三)就話啫! 次次都話冇, 即係借信用卡優惠嚟過橋! 總之, 一句到尾(冇下次!!!)