2017-10-17 742 views
有日,同事話帶我去一處幾好食嘅台式餐廳,於是就行遠啲去到呢一間叫「屋喔」嘅餐廳。 午餐時段真係多人到我大叫「屋喔」啊!不過,有一點人間有愛嘅係,店門前有免費嘅荔枝水比等候中嘅食客飲。當時除咗飲完覺得甜之外,果然心裡面都涼快咗啊。等左陣,終於入坐睇睇餐牌,二話不說揀咗最保守嘅「鹽酥雞湯扁麵」加「桂圓冰紅茶」。可能多人嘅關係,食物都等候咗一段長嘅時間,而飲品先上,個人覺得味道有點微妙,淡淡嘅紅茶配酸酸微甜嘅果肉味(有點不明?門外荔枝水更好飲的感覺)食物到咗後有啲失望,雖然等咗好耐,但炸雞唔算好熱,而且感覺比較老,好似放咗好耐翻炸嘅口感;扁麵嘅湯底色夠,但味道略為清淡,無乜突出嘅感覺,所以配起麵再加上雞肉,感覺比較一般。總結,幾鐘意佢地店外會體貼地為門口等候嘅食客準備飲品,呢種做法都好似開始流行。但沒辦法,整體食物味道一般,同等餐時間較長,所以令人對想再去嘅想法有點卻步。