2015-02-22 1129 views
大年初一,lahris當然要四出拜年,第一站去左石硤尾南山邨的彩龍大酒樓,聽聞呢間酒樓咁多年都屹立不倒,全靠街坊撐場新正頭諗住食餐好,兩圍枱都喪叫點心,然後,問題就來了,舅父話我地兩圍枱同一張單,樓面果位呀姨就好正路咁幫我地寫75A及75,落晒單,點心list都gen out,一個似係較高級的經理呀姨竟然話唔得,硬要張本來係61枱號寫做75,而我坐的那張真正的75號枱就變成61...連我自己都覺得混亂,上菜的呀姐們點會唔覺得亂呢?! 結果我成餐茶就負責做傳菜,將點心由61號枱運去75號枱...咁調轉個枱號得唔得? 這可以說是最折衷的方法,高成本效應,呀姐見到枱號就識自己將點心送去正確的地方啦!這個時候,有位部長又走埋泥,話唔可以咁做!!! wtf 真係火都泥! 唔開佢年都唔得,「剛剛你的同事搞到亂晒...依家所有點心都調亂晒啦..」之後,部長就嚴陣以待,企喺我地旁邊,幫我地處理好..服務就唔再講,講食物質素部份點心是okay的,叉燒腸腸粉又薄又滑,餡料又足,不錯不錯奶黃包也不錯,比起所謂的流沙包,這裡的奶黃更滑,我們這一圍枱KO了三籠叉燒包好軟熟,而且餡料好多豆苗餃皮薄,仲有蝦,正糯米

服務就唔再講,講食物質素

叉燒腸粉
叉燒包好軟熟,而且餡料好多
叉燒包
豆苗餃皮薄,仲有蝦,正
豆苗餃
糯米飯炒得唔勻,有啲飯粒都未沾上豉油
糯米飯
燒賣就真係好一般,上面的蟹籽就麻麻地(本來是有4粒的)
燒賣
鳳爪、牛肉球就普普通通,呢度的唯一特色就係保存至今..作為街坊都應該撐下場
花生鳳爪
山竹牛肉
lahris好均真,好的會讚,唔好的就當然會講出聲,金錢肚好韌,唔岩老人家食
金錢肚
干燒伊麵好油...
乾燒伊麵
最失敗係咖啡尤魚,尤魚唔入味,就連咖哩汁都無咖哩味...實在令人失望
咖哩尤魚
瘋狂叫左勁多點心,平均消費都是80元,又係抵食,係有少少激氣囉
2015-02-19
$80 (Lunch)
叉燒包
豆苗餃