上次去屯門紅橋食嘢,見到呢間餐廳已經好想試,小店以烏冬同珈琲為主題,提供三款唔同既湯底,非常有特色。小店店面唔大,只有10個位左右,店員會主動介紹食物,食物質素都唔錯,值得一試❤️🔎 地•頂立($95)湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。 🔎 海•頂立($95)湯底係「蝦頭龍蝦魚介湯」,以清酒、蝦頭同龍蝦殼烹調而成,飲落清甜,都幾有蝦味。頂立套餐升級▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▪️神套餐(+$110):金配菜+溏心蛋+2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品我同朋友揀左升級魔套餐~🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。🔹兩塊慢煮豚肩肉叉燒,叉燒表面有炙燒過,口感腍滑之餘,食落更香。🔸大大片腐皮,非常索湯。🔹 冷萃珈琲:珈琲聞落好香,口感順滑,飲落帶微酸,無一般珈琲嘅苦澀味,但會慢慢回甘。店員建議先飲一啖咖啡,再飲一啖湯,再一啖咖啡,既可帶出湯底嘅鮮味,又可增添咖啡嘅風味,令兩者層次更加豐富。🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~🔹 布甸:口感比一般布甸硬身

🔎 地•頂立($95)
湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。
地•頂立

🔎 海•頂立($95)
海•頂立

頂立套餐升級
▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶
▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶
▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品

我同朋友揀左升級魔套餐~
🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。
🔸大大片腐皮,非常索湯。

🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~

🔹 布甸:口感比一般布甸硬身,我幾鐘意呢個口感~而且食落唔會太甜。
🔸 巴斯克:口感軟綿綿,芝士味濃郁,好好食😋
Type of Meal
Lunch