2024-06-20
冬天嚟吉氏食過,十分之高質,知道佢哋嘅Menu每季轉換,特登返嚟試吓春天菜式。🍽️青口配茴香酒忌廉汁🍽️一上菜就聞到好香嘅茴香酒味。青口非常嫩滑juicy,用力嗦一下就滑到入口。茴香酒香同青口的鮮味平衡左忌廉汁嘅厚重感,creamy的醬汁又強調咗青口的滑。整道菜嘅平衡非常之好,開胃又美味。忌廉汁醮烘到脆一脆既餐包都係絕配。🍽️法式鴿子千層批🍽️呢一道係香港好少食到嘅傳統心思手工菜,單係份歷史情懷已經好正。同一碟上,一鴿二食,分別係煙燻鴿腿,同埋千層批中的鴨胸。鴿腿肉油煎再煙燻,有香味之餘更有脆皮的感覺,食到半途忍唔住要放底刀叉用手指黎好好品嚐。千層批表面焗得夠酥夠香,鴿胸肉鮮嫩多汁。特別的係千層批中一層的波菜同埋雞肉慕斯,一來將鴨肉同酥皮分隔,令酥皮唔會被鴿子嘅油同汁浸腍,二來衡咗油潤的鴿肉。雞肉慕斯軟滑之餘又提供咗另一種禽肉的味道,好好咁connect 咗煙鴿腿同鴿胸,令成度菜層次分明,甘香可口。🍽️法式芥末香草燒羊架配法式薯絲餅,普羅旺絲燉菜🍽️寶雲酥羊架表面香脆,內裏嫩滑Juicy 。配上酸酸甜甜嘅普羅旺燉菜,中和返羊嘅油膩感。薯絲餅焗得外脆內嫩,為整道菜添上一啲澱粉,非常完滿。🍽️巴伐洛娃蛋
🍽️青口配茴香酒忌廉汁🍽️
🍽️法式鴿子千層批🍽️
🍽️法式芥末香草燒羊架配法式薯絲餅,普羅旺絲燉菜🍽️
🍽️巴伐洛娃蛋白餅🍽️
必食之選,每一次嚟到都叫!屯門甚至香港都好少有賣嘅Pavlova!
🍷白酒Sangria🍷
白酒做base溝上七喜同檸檬,為炎炎夏日帶嚟清爽嘅感覺!
今次係第二次嚟食,食物質素依然非常高。同老闆娘傾咗幾句,先知道原來大廚喺著名西餐廳上環abc岀身,難怪岀品咁精緻。呢啲咁有誠意有心思嘅小店十值得大家大大力支持!