黎到宜昌街, 你會見到幾間差唔多裝潢嘅門面, 都係木造嘅門框、窗花, 滿滿嘅日本或者台式風。其中一間就係一郎拉麵店啦。經朋友推介, 原來佢係日本九州過江龍,加上鯛魚拉麵咁特別, 同埋配白湯, 真係俾圖片吸引左我黎試下。無錯, 我今次係揀左店舖限定拉麵 - 鯛魚白湯拉麵 $138。我會逐樣食材講下-鯛魚鯛魚表面係燒過嘅, 入口味道係甜, 爽滑,放心啦, 無骨嫁!我覺得係全碗麵入面最好味嘅食材。而大細, 我覺得岩岩好。如果你鍾意啖啖肉, 咁佢就可能偏細塊啦, 好似壽司上嘅一塊刺身, 當然佢係熟啦。不過味道係獨特, 好味! 值85分。不過份量呢, 本身3塊, 我覺得可以俾夠5塊, 因為本身都唔算大塊。而且係過左$100嘅拉麵啊。味蛋好味! 我第一樣就係食味蛋, 值75分。味道岩岩好, 你會見到佢嘅蛋黃係較深色, 的確好入味。 同樣係份量問題, 依家出面唔少拉麵店都開始俾全蛋, 過左$100嘅拉麵, 我覺得可以俾返全蛋.叉燒第一啖係甜嘅, 咀嚼多幾啖, 會發現係同燒味店嘅叉燒差唔多,不過係明顯再火灸過,我覺得佢可以揀肥多少少嘅位,因為你會火灸,咁就可以谷到油脂出黎,會香會脆。依家未夠油脂未夠香

其中一間就係一郎拉麵店啦。
經朋友推介, 原來佢係日本九州過江龍,

我會逐樣食材講下-

鯛魚
鯛魚表面係燒過嘅, 入口味道係甜, 爽滑,
放心啦, 無骨嫁!
我覺得係全碗麵入面最好味嘅食材。
而大細, 我覺得岩岩好。
不過味道係獨特, 好味!
值85分。

味蛋
好味! 我第一樣就係食味蛋, 值75分。
味道岩岩好, 你會見到佢嘅蛋黃係較深色, 的確好入味。

叉燒
第一啖係甜嘅, 咀嚼多幾啖, 會發現係同燒味店嘅叉燒差唔多,不過係明顯再火灸過,我覺得佢可以揀肥多少少嘅位,因為你會火灸,咁就可以谷到油脂出黎,會香會脆。依家未夠油脂未夠香。

不過我都覺得值75分。因為入口 同 咀嚼多幾啖個味道明顯係兩個層次。由新鮮感(燒過嘅香甜味) 到 熟悉嘅味道 (喔!叉燒)

湯底
碗白湯,我係飲晒嘅,係真係好入味,我好鍾意!唔會好油膩。85分。

麵底
唉! 幼麵。 依個雖然好個人,不過面對住容易掛湯嘅濃白湯,揀返粗麵會唔會好點呢? 滿足感會大點嫁。 同埋幼麵拉底左碗拉麵嘅水平, 50分。

配料:消失的露筍、紫菜、竹筍
圖中有綠色一條條嘅露筍
食到一半, 係喎, 無嘅?!
紫菜、竹筍 正常發揮!

總結
我覺得好食嘅, 唔會太清亦唔會太濃, 甚至唔會好肥。總數值70分。
而改善係..我覺得可以大方、慷慨一點, 份量多少少, 因為食完, 其實都係65-70%飽, 當然可以加底, 不過佢本身都過左$100嫁啦。

叉燒揀肥少少,同埋補返露筍,唔該。商品說明條例啊😂

依間係值得再黎,雖然有進步空間, 不過 係over合格有多嘅, 勝在有新鮮感!
不竟食慣醬油味,黑蒜味, 辛辣味, 今次白湯真係好正!

2023-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$138 (Dinner)
  • 鯛魚白湯拉麵