朋友M就黎返美國🇺🇸喇,今日小妹就請佢食餐好既當系餞行啦😘!我地都超級中意食日本野😍,但從來未試過Omakase👀,今次就體驗下Omakase系點架啦💕!Omakase意思系廚師發辦👨🏻‍🍳,系食日本🇯🇵料理既最高境界啊😇!廚師會揀選最時令✨、最新鮮🍀既食材去烹調🍴。岩浪天扶良日本料理系銅鑼灣站D2出口行2分鐘就到喇👣,位置非常方便🌍!我地book左12點🕛,黎到既時候已經有幾枱人,之後就慢慢坐滿(lunch time都坐滿😮,餐廳應該幾受歡迎😜)。每張枱放左醬油、七味粉同牙籤🙆🏻。餐具🍽~小妹叫左個廚師專尊上特選($880),好期待啊💭!茶碗蒸:材料非常豐富,有蝦、雞肉🐔、冬菇🍄,食到最底仲有粒白果添😊!茶碗蒸香滑可口,非常幼嫩😇。前菜有柑桔仔🍊、鮑魚同魷魚仔。鮑魚同魷魚仔🦑口感脆嫩,柑桔仔就好似醃製過咁,甜甜地幾好食😋。冰菜蕃茄沙律:冰菜佈滿水珠💦,好似結左冰咁❄️,好得意啊!冰菜口感爽脆清新🌱,帶點天然既微鹹。下面有鮮甜既蕃茄🍅配上酸酸甜甜既醋,非常醒胃🌟!起筷之前,師傅教我地應該由➡️左到右享用,因為食物既排列系根據味到既濃淡排既💁🏻。松皮鰈魚刺身:松皮鰈魚最好食既時候系春天或春夏

每張枱放左醬油、七味粉同牙籤🙆🏻。
餐具🍽~

小妹叫左個廚師專尊上特選($880),好期待啊💭!
前菜
冰菜蕃茄沙律
刺身 (松皮鰈魚; 深海池魚; 拖羅; 赤貝; 象拔蚌)

松皮鰈魚刺身:松皮鰈魚最好食既時候系春天或春夏之間☀️。小妹第1次食呢種魚,覺得佢味道比較清淡,吾腥👍🏻,同埋質感有d似蝦。 松皮鰈魚刺身下面仲有紫蘇葉🌿同昆布,紫蘇葉好香👃🏻,而昆布就爽口既。

深海池魚刺身:厚切既深海池魚刺身油份比較重,魚油味好香😆,咬落都系偏向爽口,味道有少少似油甘魚🐟。

拖羅刺身:粉紅色既厚切拖羅刺身超級肥美💕,油脂分布好平均😝!拖羅刺身入口即溶🤤,吞拿魚油超香,一級棒啊👏🏻!上面有2塊年芋,食落口感似竹笙,好特別呢!

赤貝刺身:橙紅色既赤貝🐚刺身望落好新鮮~咬落口感爽脆,內層就比較嫩,鮮甜得黎帶點海水味。赤貝刺身上面紫色既紫蘇葉花好靚好精緻💜,味道同紫蘇葉差不多,下面d昆布都系爽口架!

象拔蚌刺身:象拔蚌刺身鮮嫩甜美,口感彈牙😁,非常新鮮。
赤海老刺身配櫻花蝦
赤海老刺身配櫻花蝦:赤海老🦐刺身質感好好,好似蒟蒻咁,幾Q彈~櫻花蝦🌸味道鹹香,脆脆地口感吾錯👌🏻。
壽司 (石鯛; 深海池魚; 櫻鱒; 鮫鰈)
石鯛壽司:石鯛既顏色好粉嫩,魚油甘香,加埋柚子醋味道就更加清新👅。

深海池魚壽司:深海池魚魚油味好香,口感偏爽,配埋壽司飯同昆布醬1齊食又系另1番風味😌。

櫻鱒壽司:橘紅色既櫻鱒無論系賣相同味道都同三文魚有幾分相似🍣~上網search下,原來佢地都系屬於鮭科既。壽司仲有d三文魚籽系上面,魚籽非常新鮮✨,有d日式醬油味,完全吾腥啊!

鮫鰈壽司:鮫鰈應該輕輕火炙🔥過,令魚油味更加突出。上面有d炸大蔥絲,顏色金金黃黃,好吸引啊💛!

呢度既壽司飯比較迷你🍙,魚生同飯中間已經加左wasabi,如果覺得吾夠都可以自己再加。
硯肉味噌湯
硯肉味噌湯:味噌湯♨️濃味得黎吾會過鹹,硯肉都幾鮮甜😋。
除左天婦羅🍤汁,另外仲有兩款鹽(海鹽、咖喱鹽)同新鮮檸檬🍋,每1件既搭配都略有不同,侍應會系上菜時會話比我地知應該蘸邊款調味料😁。
天婦羅 (活車海老; 穴子; 蒸鮑魚)
活車海老天婦羅:活車海老肉質彈牙,仲連埋個蝦頭1齊上,蝦頭炸得好香脆啊💥!

穴子天婦羅:幾肥美,肉質幾軟😙。

蒸鮑魚天婦羅:外層酥脆,鮑魚有d溏心既感覺,好軟好好食😉。

整體黎講,天婦羅炸粉夠薄,但又吾會過脆。
壽司 (鮫鰈配鮫鰈魚肝; 鯖魚), 海膽貝柱撈飯
鮫鰈配鮫鰈魚肝壽司:鮫鰈魚油甘香,鮫鰈魚肝肥美軟滑,加埋壽司飯中和⚖️返個油膩感。

鯖魚壽司:鯖魚壽司賣相超特別😮!鯖魚上面既系紫蘇葉同透明昆布,透明昆布比綠色個d昆布厚身d,口感吾錯。鯖魚本身腥味較重🙊,就算用左紫蘇葉去腥作用都不大...

海膽貝柱撈飯:海膽鮮甜細滑,海水味🌊重,完全冇苦味。下面貝柱雖然細細粒,但厚身鮮甜。另外,珍珠米🍚漲卜卜,口感煙韌軟糯。
雪糕 (抹茶; 海鹽)
海鹽雪糕:海鹽雪糕🍦口感比較似雪芭⛄️,溶得幾快。食落奶味香濃,慢慢滲出淡淡既海鹽味😚。

抹茶雪糕:抹茶雪糕奶味🍼比較重,抹茶味🍵都幾出,不過吾會覺得苦✌🏻。
南瓜蛋糕
南瓜蛋糕:南瓜蛋糕🍰非常迷你,肯定吾會過膩。食落好軟熟,南瓜味🎃濃,而且入口即溶,口感有少少似梳乎厘❤️。伴碟既龍珠果、梨🍐同哈密瓜🍈都好新鮮好清甜。

我同朋友都系第1次試Omakase,覺得好新奇好特別啊😍~雖然價錢💰就比一般食日本餐🍱貴,但勝在食材新鮮時令,有機會都好想再黎啊👣!
2017-04-10
$970 (Lunch)
前菜
冰菜蕃茄沙律
刺身 (松皮鰈魚; 深海池魚; 拖羅; 赤貝; 象拔蚌)
赤海老刺身配櫻花蝦
壽司 (石鯛; 深海池魚; 櫻鱒; 鮫鰈)
硯肉味噌湯
天婦羅 (活車海老; 穴子; 蒸鮑魚)
壽司 (鮫鰈配鮫鰈魚肝; 鯖魚), 海膽貝柱撈飯
雪糕 (抹茶; 海鹽)
南瓜蛋糕
  • 壽司 (鮫鰈配鮫鰈魚肝; 鯖魚)
  • 海膽貝柱撈飯