2017-04-12
朋友M就黎返美國🇺🇸喇,今日小妹就請佢食餐好既當系餞行啦😘!我地都超級中意食日本野😍,但從來未試過Omakase👀,今次就體驗下Omakase系點架啦💕!Omakase意思系廚師發辦👨🏻🍳,系食日本🇯🇵料理既最高境界啊😇!廚師會揀選最時令✨、最新鮮🍀既食材去烹調🍴。岩浪天扶良日本料理系銅鑼灣站D2出口行2分鐘就到喇👣,位置非常方便🌍!我地book左12點🕛,黎到既時候已經有幾枱人,之後就慢慢坐滿(lunch time都坐滿😮,餐廳應該幾受歡迎😜)。每張枱放左醬油、七味粉同牙籤🙆🏻。餐具🍽~小妹叫左個廚師專尊上特選($880),好期待啊💭!茶碗蒸:材料非常豐富,有蝦、雞肉🐔、冬菇🍄,食到最底仲有粒白果添😊!茶碗蒸香滑可口,非常幼嫩😇。前菜有柑桔仔🍊、鮑魚同魷魚仔。鮑魚同魷魚仔🦑口感脆嫩,柑桔仔就好似醃製過咁,甜甜地幾好食😋。冰菜蕃茄沙律:冰菜佈滿水珠💦,好似結左冰咁❄️,好得意啊!冰菜口感爽脆清新🌱,帶點天然既微鹹。下面有鮮甜既蕃茄🍅配上酸酸甜甜既醋,非常醒胃🌟!起筷之前,師傅教我地應該由➡️左到右享用,因為食物既排列系根據味到既濃淡排既💁🏻。松皮鰈魚刺身:松皮鰈魚最好食既時候系春天或春夏
Omakase意思系廚師發辦👨🏻🍳,系食日本🇯🇵料理既最高境界啊😇!廚師會揀選最時令✨、最新鮮🍀既食材去烹調🍴。 岩浪天扶良日本料理系銅鑼灣站D2出口行2分鐘就到喇👣,位置非常方便🌍!我地book左12點🕛,黎到既時候已經有幾枱人,之後就慢慢坐滿(lunch time都坐滿😮,餐廳應該幾受歡迎😜)。 每張枱放左醬油、七味粉同牙籤🙆🏻。 餐具🍽~
小妹叫左個廚師專尊上特選($880),好期待啊💭!
松皮鰈魚刺身:松皮鰈魚最好食既時候系春天或春夏之間☀️。小妹第1次食呢種魚,覺得佢味道比較清淡,吾腥👍🏻,同埋質感有d似蝦。 松皮鰈魚刺身下面仲有紫蘇葉🌿同昆布,紫蘇葉好香👃🏻,而昆布就爽口既。
深海池魚刺身:厚切既深海池魚刺身油份比較重,魚油味好香😆,咬落都系偏向爽口,味道有少少似油甘魚🐟。
拖羅刺身:粉紅色既厚切拖羅刺身超級肥美💕,油脂分布好平均😝!拖羅刺身入口即溶🤤,吞拿魚油超香,一級棒啊👏🏻!上面有2塊年芋,食落口感似竹笙,好特別呢!
赤貝刺身:橙紅色既赤貝🐚刺身望落好新鮮~咬落口感爽脆,內層就比較嫩,鮮甜得黎帶點海水味。赤貝刺身上面紫色既紫蘇葉花好靚好精緻💜,味道同紫蘇葉差不多,下面d昆布都系爽口架!
象拔蚌刺身:象拔蚌刺身鮮嫩甜美,口感彈牙😁,非常新鮮。
深海池魚壽司:深海池魚魚油味好香,口感偏爽,配埋壽司飯同昆布醬1齊食又系另1番風味😌。
櫻鱒壽司:橘紅色既櫻鱒無論系賣相同味道都同三文魚有幾分相似🍣~上網search下,原來佢地都系屬於鮭科既。壽司仲有d三文魚籽系上面,魚籽非常新鮮✨,有d日式醬油味,完全吾腥啊!
鮫鰈壽司:鮫鰈應該輕輕火炙🔥過,令魚油味更加突出。上面有d炸大蔥絲,顏色金金黃黃,好吸引啊💛!
呢度既壽司飯比較迷你🍙,魚生同飯中間已經加左wasabi,如果覺得吾夠都可以自己再加。
穴子天婦羅:幾肥美,肉質幾軟😙。
蒸鮑魚天婦羅:外層酥脆,鮑魚有d溏心既感覺,好軟好好食😉。
整體黎講,天婦羅炸粉夠薄,但又吾會過脆。
鯖魚壽司:鯖魚壽司賣相超特別😮!鯖魚上面既系紫蘇葉同透明昆布,透明昆布比綠色個d昆布厚身d,口感吾錯。鯖魚本身腥味較重🙊,就算用左紫蘇葉去腥作用都不大...
海膽貝柱撈飯:海膽鮮甜細滑,海水味🌊重,完全冇苦味。下面貝柱雖然細細粒,但厚身鮮甜。另外,珍珠米🍚漲卜卜,口感煙韌軟糯。
抹茶雪糕:抹茶雪糕奶味🍼比較重,抹茶味🍵都幾出,不過吾會覺得苦✌🏻。
我同朋友都系第1次試Omakase,覺得好新奇好特別啊😍~雖然價錢💰就比一般食日本餐🍱貴,但勝在食材新鮮時令,有機會都好想再黎啊👣!