2018-04-07
估唔到這間位於銅鑼灣樓上舖的川菜係咁好味, 而且價錢適中, 認真好食兼抵食!我們平時食的涼拌皮蛋豆腐會有好多蔥, 蒜等等香料, 但這間的呢道前菜只是淋了些紅油在皮蛋豆腐上面, 但卻是不能小看這味只有紅油的皮蛋豆腐, 嫩滑的豆腐加香軟的糖心皮蛋, 食落口有咸, 香, 辣, 麻, 甜, 幾種味道, 由於沒有蔥蒜等香料, 所以這皮蛋豆腐食落口是出奇的嫩滑, 口感相當唔錯, 好食!而擔擔麵上枱時與普通坊間擔擔麵都唔同, 這間的擔擔麵是乾的, 沒有湯的, 麵上面有很多蔥, 紅油, 炸菜碎, 花生碎及豬肉碎, 我們將麵及材料撈均勻, 未食已聞到香濃的麻油香味, 香蔥的香味及花椒的麻香, 聞到已令人流口水. D麵軟身得來有咬口, 連埋的香料一齊吃好惹味, 花椒麻油的香味在口中久久徘徊, 我覺得這種乾撈擔擔麵的食法比起普通有湯的擔擔麵要好食好多.另外仲有道典型的川菜”剁椒魚頭”一定要讚! 大大的魚頭開邊放在碟上, 魚頭上鋪滿紅色的剁椒, 一上枱已聞到酸菜的那種酸辣椒的味道,大魚頭已充分將酸辣椒的味道完全吸收, 酸, 辣, 咸, 香, 全部都在魚皮魚骨吸收晒, 雖然大魚頭無咩肉, 但是吮魚骨及食魚皮才是
另外仲有道典型的川菜”剁椒魚頭”一定要讚! 大大的魚頭開邊放在碟上, 魚頭上鋪滿紅色的剁椒, 一上枱已聞到酸菜的那種酸辣椒的味道,大魚頭已充分將酸辣椒的味道完全吸收, 酸, 辣, 咸, 香, 全部都在魚皮魚骨吸收晒, 雖然大魚頭無咩肉, 但是吮魚骨及食魚皮才是真正好味道, 就連魚頭中間那舊魚雲都已是蒸到入晒剁椒的味道, 又嫩又滑又香又辣, 超好食!