2019-01-12
嗰晚放工無野做约埋班朋友食晚飯,本身喺秀茂坪返工,所以落去觀塘話咁易。我哋幾個誤打誤撞去到呢間工厦私房菜,喺門口睇過 open rice 嘅食評,見無乜劣評,咪入去試吓囉。店内裝修簡約,乾淨企理,枱與枱之間的距離寬闊,令食客坐得舒服,有私人空間。讚 ! 甫坐下,先來一杯八寶茶,食店喺茶方面都好落本。雖然杯茶清清哋,但飲到尾都仲有味。跟住我哋叫咗土鱿蓮藕煎肉餅、籠仔蒸龍躉腩(炒飯底)及古法黃酒煮雞,以上菜式都是店主推介菜。黃酒煮雞上菜時聞到陣陣嘅酒香味,酒配雞的味道很夾,雞的份量很足,但略嫌太咸,如果能夠清淡一點,相信食味會較佳。土魷煎蓮藕餅賣相可以,煎得恰到好處,一碟八大件很得體,豬肉吃得出很新鮮。可能用油過多,吃時有種油膩感。籠仔蒸龍躉腩很出色,配炒飯底上卻出奇不油膩,龍躉腩很鮮味,大大片鋪在飯上蒸,很入味,份量很足,絕不欺客。讚!總括而言,此店的菜式不過不失,一試無妨!
總括而言,此店的菜式不過不失,一試無妨!