2016-09-29 4224 views
昨晚約左位起觀塘上班既朋友仔交收,順便就叫佢介紹埋有咩好餐廳食餐飯吹下水約我前, 佢做好功課, 起openrice搵到呢間新餐廳, 仲要係無喊臉, 一場黎到, 就緊係要試試啦!地點起駱駝漆行前多一個街口, 過咗The Wave就係架啦原來同座都有幾間食肆, 之前都起觀塘工廈區內試過幾間新餐廳, 印象都唔錯! (相信朋友帶得我來今晚的, 都不錯)大約晚上7.30來到, 估唔到都幾多人, 幸好都有位比我地安排坐起餐廳中央的大飯檯, 要同其他食客share, 所以下次來前, 記得要訂位呀!當然人多的話, 大飯檯就有其好處啦~在等位的時候, 拎了張傳單, 話新開張優惠, 只要like/follow佢地fb, 晚餐會有九折添喎有著數的, 緊係立即做啦好, 坐下立即望過Menu, Menu唔會太多頁, 第一頁是食物, 第二頁便是飲品對於我呢d有選擇困難症既人好有幫助雖說這樣, 但食物種類都分得仔細, 有snack, main course, salad, dessert, pasta等, 每組都有幾款選擇呢度既價錢都合理, 唔會話太貴行到熱, 先點杯冰凍飲品先爆炸乳酪野莓, 名字很特別其實是沙冰類

一場黎到, 就緊係要試試啦!

地點起駱駝漆行前多一個街口, 過咗The Wave就係架啦

(相信朋友帶得我來今晚的, 都不錯)
大約晚上7.30來到, 估唔到都幾多人, 幸好都有位比我地

當然人多的話, 大飯檯就有其好處啦~

行到熱, 先點杯冰凍飲品先

爆炸乳酪野莓, 名字很特別

其實是沙冰類, 正好比我降溫

侍應遞過來時, 我聽到有d "si si"聲, 飲一啖, oh, 原來入面有爆炸糖, 雖然唔係咩新野, 但係咁既mix & match都係第一次飲! 而佢呢度既沙冰打出黎唔會話飲幾飲就變成無味既冰

就算我飲到尾都有莓味架~ 另外面頭果2粒藍莓好大粒, 係平時既2倍大
炸爆乳酪野莓
好啦, 同朋友商議後, 決定點得平衡d (盡量 XD) 所以先來個沙律

火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁) , 另有日式芝麻汁, 因為未試過以冬蔭功造的沙律醬

來到的presentation都很吸引, 食物不是用碟上, 而是印著餐廳名字的木板上菜
火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁)
Menu上已寫明是原棵, 無錯, 來的時候真是原棵

沙律竟然是要用刀切開去食, 都係第一次呢, 非常特別

至於冬蔭功汁唔會太刺激, 加埋泰式木瓜沙律上的花生乾蒜粒, 有點泰式口味

整體唔錯, 只係覺得可以再多添一點沙律汁, 又或者用小碗另上額外的醬汁
火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁)
清清味蕾後, 熱氣的食物送上, 亦是大部份人喜歡吃的食物

芝士薯格 (另有咖哩蕃薯條, 可惜朋友不好咖哩
芝士薯格
有幾層高的薯格, 唔只面頭淋上芝士, 每層都有芝士架!

勁熱辣加適量既芝士醬, 又唔會話超漏

仲有仲有, 怕肥但又要食, 都知香口炸物都是高卡食物,

不過目測同入口都唔覺油淋淋, 減低罪惡感, 個心好過d, 哈哈
芝士薯格
另外呢份, 見到餐廳內很多客人都有點,

於是我地又想試埋
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠

外型搞笑, 又係熱氣的炸物, 所以每枝珍寶珠下面都墊上酸椰菜, 可以減低油膩感
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
香脆的外皮包住雞和蝦肉, 內裡肉質有點實, 個人認為一般, 唔夠嫩及juicy

唔知係咪點多咗, 2個人吃得有點吃力

我食完一隻後, 又加上薯格, 已有點飽肚感
最後的
60度慢煮手撕雞漢堡終於上場

噢, 原來也是跟薯格一同送上 (這個我已同老闆提出意見了, 因Menu沒註明)
份量十足都只是$158, 用了多層不同的配料

你睇下, d雞肉多到要走出黎啦~

慢煮出來的肉質是很嫩滑, 絕對唔會痴牙

雖然漢堡通常都比人一種很多肉的感覺, 但呢個都加入青瓜生菜, 仲有原隻大蘑菇, 罪惡感又即時下降
唔小心整爆左蛋黃

值得一提, 平時可能唔會點食個麵包, 不過由於呢度烘過後都好鬆軟,

我竟然連蛋食哂面頭果片
60度慢煮手撕雞漢堡
雖然朋友仔沒點飲品, 餐廳都有水供應

也會為客人添加的

連水樽都包裝得一絲不笱
黎到呢度, 標題我指出的"工廈中的神秘花園"在那裡呢?

就是餐廳玻璃門後的風景了~

是一個室外的地方, 放了一點綠色植物, 放工後同朋友來吹水飲兩杯食口煙, 即時好似放低壓力
Other Info. : 呢度更可自攜酒精飲品, 暫時是不額外收費的!
2016-09-28
$200 (Dinner)
炸爆乳酪野莓