2021-02-18
返工返尖沙咀厚福街嘅嘢都食得7788 ,聽朋友講最近開咗間新嘅cbd主題餐廳,本身都未試過CBD嘅嘢,都係抱着試一試嘅心態去食。餐廳嘅主題似乎係用紫色,門口好大個燈牌,就咁睇有啲似係一間吧。我同朋友一人叫咗一杯嘢飲,兩杯都係梳打,兩杯唔會太甜,而且幾易入口。同埋都幾鍾意佢嘅杯杯碟碟,己有格調喎。我哋叫咗一個poke bowl,上菜嘅時候都打咗個突,都幾大份喎,又有三文魚又有吞拿魚。佢哋加咗啲青豆,識落己有口感,脆脆地咁,幾得意。我哋仲叫咗一個蒜香大蝦意粉,食得出大蝦唔係啲平價貨,蝦肉好彈牙,而且成個碟咁長,抵讚。意粉方面覺得份量可以再大啲就好啦,不過女仔食到啱啱好嘅,鍾意食蒜香意粉嘅話應該都會鍾意食,好香蒜蓉味,用咗扁意粉所以都幾彈牙,唔會煮到太淋。最後我哋仲叫咗牛扒,因為朋友係一個牛魔王,去到邊都要食牛。好香牛味,而且值得一提嘅係配菜有菊芋蓉,唔係薯蓉,識落好清新,唔會好油膩,我哋清左碟添。同埋擺盤都值得一讚,上面嘅炸蓮藕片令到成件事靚咗。總括嚟講食物嘅質素都好好,唔知係咪心理作用,食完之後好似真係有放鬆少少,可能食完好嘢都已經放鬆啲掛哈哈。