2023-01-10
真係好耐冇食過afternoon tea set了🤭趁着聖誕節咁喜慶,當然要同朋友去high返個tea😍👯♀️網上見到帝苑個個都幾打卡,而且一向帝苑既酥皮堪稱高水準之作,所以都有啲期待❤️-🌟Christmas Tea Set $658 for two people-🔹Savory 鹹點🎈香煎海蝦配辣蕃茄醬撻第一款就是吃這個~海蝦配上少少辣既蕃茄醬,兩者相互配合有如打開了味蕾一樣😎-🎈煙燻三文魚配牛油果醬是下午茶中經典的配搭煙燻三文魚~沒有什麼評價就是一如以往的好食😚-🎈法式凍鴨肝批配紅莓果醬及法式小甜包呢款反而係咁多款鹹點當中來說比較一般的😳法式小甜包係好鬆軟,但就唔係太食得凍鴨肝既味🥹冇咩太特別~-🎈忌廉芝士撻及焦糖合桃個人覺得都唔錯,因為自己都幾鍾意食焦糖合桃~同埋好欣賞佢個撻皮做得好好🤗-🔹Sweet 甜點🎈橙朱古力巨蛋一睇就知好睇唔好食(而事實都是這樣哈哈😆)~不過有得敲爛個巨蛋有得玩又幾得意既🤪外層是勁硬的白朱古力,裡面就是小朋友很喜歡吃的M&M、漢堡包軟糖等🍔~-🎈焗法式柑橘梳乎厘因為冇認真睇Menu所以完全唔知道竟然有梳乎厘食🥳而食到中段突然之間每枱都上了一個熱辣辣新鮮出
🔹Savory 鹹點
🔹Sweet 甜點
🎈橙朱古力巨蛋
🎈焗法式柑橘梳乎厘
焗法式柑橘梳乎厘
因為冇認真睇Menu所以完全唔知道竟然有梳乎厘食🥳而食到中段突然之間每枱都上了一個熱辣辣新鮮出爐的焗法式柑橘梳乎厘~我同朋友都勁surprised😍講返個梳乎厘真係好好好好食,入口即化,最欣賞係佢帶有淡淡的柑橘味🍊,又唔會太出蓋過左陣蛋白香味,所有都是配合得剛剛好!
🎈紅桑子拿破崙
紅桑子拿破崙
之前買過帝苑既芒果拿破崙蛋糕,都覺得呢度既酥皮好好食只不過係略甜了一點!而今次呢款紅桑子拿破崙反而甜度剛好,酥皮香脆得黎又入口鬆化,好香牛油味,而酥皮之間的層次亦好分明配合埋吉士💯
🎈帝苑蝴蝶酥
帝苑蝴蝶酥
帝苑蝴蝶酥真係經典,食落好香脆好鬆化,難怪係每年必搶既送禮佳品🥰
🔸J’s Bar Bistro
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店2樓