2021-01-28
我在荃灣西工作,好多時都會去到海之戀商場吃午餐,今次試下這間法式西餐廳,比平時的西餐廳多了些法式小食,主打可麗餅😋可麗餅可算是法國🇫🇷的街頭小食,之前在法國旅行🧳是我的必吃推介👍🏼午餐選擇多,豐儉由人,由法式三文治沙律可麗餅到意大利粉和牛扒都有,我覺得價錢算經濟經典肉眼牛扒🥩配薯條🍟📍賣相 ⭐️ ⭐️ ⭐️📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ 💬賣相可以,分量亦足,雖然沒有問顧客牛扒要幾成熟,但亦煮得剛剛好,剛好5成可以見到肉質粉嫩👍🏼🥩薯條偏淋,作為午餐來講,塊牛扒幾好食,雖然肉味唔算濃炙燒吞拿魚尼斯沙律📍賣相 ⭐️ ⭐️ 📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ 💬我覺得呢個沙律🥗同法國🇫🇷唔太有關係😅只係改個名叫尼斯🤣吞拿魚做法有啲日式都係半成熟,同事話味道都可以楓糖漿及法國牛油可麗餅📍賣相 ⭐️ ⭐️ 📍味道 ⭐️ ⭐️ 💬當然要試試這裏唯一最法式的可麗餅,揀了最簡單的款式,可惜可麗餅太淋😅我覺得糖漿應該由顧客自己加會比較好,我覺得太甜,太多糖漿把可麗餅都浸得太淋,沒有又乾又脆嘅感覺,同法國吃的差很遠🙄但也不至於唔好食整體味道正常,唔特別好食亦都唔難食作為一個午餐合格非常👍🏼但晚餐就.......唔會特別選擇啦😝裝修不錯,但可惜太連鎖
經典肉眼牛扒🥩配薯條🍟
💬我覺得呢個沙律🥗同法國🇫🇷唔太有關係😅
楓糖漿及法國牛油可麗餅
📍賣相 ⭐️ ⭐️
📍味道 ⭐️ ⭐️
整體味道正常,唔特別好食亦都唔難食
作為一個午餐合格非常👍🏼但晚餐就.......唔會特別選擇啦😝裝修不錯,但可惜太連鎖式,完全不似法式餐廳,可以讚賞的是有一個賣法式小食嘅雜貨貨架,賣的Lotus餅乾非常好食😋配咖啡☕️喝一流