2020-02-26
今晚同屋企兩老去了食自助晚餐,但鑑於肺炎肆虐,很多酒店都改變了模式,就好似這間如心南灣酒店,由自助模式改為下單入紙的任飲任食,款式可以同平時略減少,但大部份的食物都很齊全。海鮮方面有長腳蟹、蝦、蜆等等,長腳蟹叫幾多都比足,蟹肉有海水咸味且鮮甜,最重要係唔會結了冰,其他海鮮都不俗,唯獨蜆肉略欠鮮味。沙律及頭盤都有數款,巴士火腿配蜜瓜當然是首選,蜜瓜的甜味剛好中和火腿的咸味,兩者得以平衡;羅馬生菜及其他蔬菜新鮮爽脆,配黑醋汁開胃清新。中湯是茶樹菇煲豬𦟌,味道略淡,茶樹菇味道較微,反而忌廉湯很濃郁又creamy。刺身就試了三文魚及吞拿魚,三文魚是腩邊部份,肥美甘香。熱盤的款式較多,焗蠔、炸蠔、薑蔥蠔都有,不過焗蠔味道較鮮。烤羊柳竟然有驚喜,羊肉嫩腍又唔會太騷;西冷就似普通煎牛扒,煎得太熟。最後甜品細細件,正好一口一件,芝士蛋糕是我至愛,奶凍又滑又有牛乳香,當然唔少得Häagen-Dazs。
刺身就試了三文魚及吞拿魚,三文魚是腩邊部份,肥美甘香。
熱盤的款式較多,焗蠔、炸蠔、薑蔥蠔都有,不過焗蠔味道較鮮。