2009-07-02 39 views
本打算周圍行下,點知發現康蘭餅店有新鮮出爐既蛋撻、椰撻同葡撻,我呢個蛋迷俾佢深深吸引住。最後,買左三個蛋撻、三個椰撻同一個葡撻。而蛋撻同椰撻都係細size,同我地平時食開既細好多,總共用左十六蚊。蛋撻:係我最鐘意食既牛油皮,一口咬落去淡淡蛋香味,買完到食個陣已經隔左大約十五分鐘,但佢仲keep住係熱辣辣,個一刻真係好感動!個蛋真係全部都係純蛋,唔似出面咁溝曬水,失去左蛋本身既味道。而且甜度適中,令甜味搶唔走蛋既味道。加上牛油皮好有咬口,唔會咬落去就碎到周圍都去,陣陣淡香味,真係好好味呀!椰撻:椰撻上面冇一粒既車厘子,有啲失望。帶有椰絲,味道略甜,同時餡料同椰絲味道唔能夠中和,令椰撻過甜。但餡料好軟熟,又香,配合牛油皮既質感,整體唔差,值得一試。葡撻:同平時食開既好唔同,蛋香依然,焦糖做得岩岩好,味道香甜。而酥皮一樣整得比較實正,兩者相輔相成,呢個都好好味,都要試試下!

好好味蛋撻同椰撻
2009-06-28
$8 (Tea)
好好味蛋撻同椰撻